Luister naar

Positie nabestaanden leidt tot nieuw tumult rond donorplan

Nieuws
Het is nog onzeker of er vandaag wel gestemd wordt over de wet die regelt dat van iedereen een keuze wordt vastgelegd over orgaandonatie. Er is gedoe over de wens van een aantal partijen, om de positie van nabestaanden beter te regelen.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
maandag 12 februari 2018 om 20:24

Den Haag

De PvdA wil dat via een motie regelen, maar juristen van de Eerste Kamer hebben bezwaren tegen de tekst van de motie. Het AD berichtte maandag dat PvdA-senator Jopie Nooren om die reden de tekst van de motie heeft aangepast. De nieuwe tekst zou echter weer onvoldoende aan de bezwaren van kritische senatoren tegemoetkomen.

In de oorspronkelijke motie staat dat via een ministeriële regeling moet worden vastgelegd dat artsen niet tot orgaandonatie overgaan als nabestaanden niet te vinden zijn, of als zij ‘ernstige bezwaren’ hebben. Volgens de juristen wijkt die tekst te veel af van de inhoud van het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66). Als de Eerste Kamer zulke ingrijpende aanpassingen wil, moet dat in het wetsvoorstel zelf worden geregeld, vinden zij.

De SGP zal vandaag erop aandringen dat initiatiefneemster Dijkstra haar wetsvoorstel aanpast, om de positie van nabestaanden gewoon in de wet vast te leggen. Dan moet het voorstel echter opnieuw langs de Tweede Kamer, waar het plan eerder met de krapste meerderheid werd aangenomen. De ChristenUnie overweegt de SGP te steunen. ‘Het wordt wel een rommeltje zo’, reageert senator Roel Kuiper. ‘Als niet gezegd kan worden (in de motie, red.) dat familie een donatie kan weigeren, blijft er weinig van de inzet van de PvdA over.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?

Partijleider Mirjam Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

Joodse Nederlander bekladde partijbureau van ChristenUnie: 'Gedaan uit woede en onmacht'

Een Joodse Nederlander heeft het partijkantoor van de ChristenUnie in Amersfoort beklad, meldt advocaat Willem Jebbink. Op het pand werden woensdag teksten als ‘steunt genocide’ ontdekt.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker en Justitieminister Dilan Yesilgöz binden al jaren de strijd aan tegen antisemitisme.

Hoe bestrijd je Jodenhaat? Niet alleen vanuit Den Haag, beseffen Kamer en kabinet

De Kamer vraagt het demissionaire kabinet steviger actie te ondernemen tegen oplaaiend antisemitisme. Maar wat kan de politiek méér dan felle afkeuring? Donderdag gaat de Tweede Kamer daarover in debat.

Demissionair minister Hugo de Jonge tijdens het debat over de Wet betaalbare huur.

Plan om huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen is weer een stap dichterbij

Het plan om de huurprijzen in de vrije sector per 1 juli wettelijk aan banden te leggen is weer een stap dichterbij. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaart zich achter de nieuwe huurwet.