Luister naar

Kleuter Deedee wacht uitzetting naar Liberia

Nieuws
Directeur Clazien Sonneveld van basisschool Kleurrijk kreeg vrijdag te horen dat de vierjarige Deedee wordt uitgezet naar Liberia. Het nieuws kwam ‘als donderslag bij heldere hemel’.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 17 februari 2018 om 20:32

Waddinxveen

Deedee (4) zit in groep 1 van gereformeerde basisschool Kleurrijk in Waddinxveen. Het meisje dat in ­Engeland geboren is, woont sinds een jaar in Nederland bij haar overgrootmoeder, die een verblijfsvergunning heeft.

Schooldirecteur Clazien Sonneveld hoorde vrijdag dat ze uitgezet gaat worden. ‘Van haar vader weet ik niets en haar moeder is nauwelijks in beeld. We kunnen Deedee niet zomaar laten gaan. Zeker niet zolang onduidelijk is of ze in Liberia door iemand met open armen en een open hart wordt opgevangen. Ze is er nog nooit geweest.’ De school heeft een brief naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gestuurd met de vraag nog eens goed naar Deedees zaak te kijken.

De directeur beraadt zich met haar team of en hoe de school in actie kan komen.

De Waddinxveense school is klein. Er zitten 111 leerlingen op. Sonneveld: ‘De impact van dit nieuws is groot en ons team is aangeslagen. Wat moet je zeggen tegen een kind dat vraagt of hij ook zomaar weggestuurd kan worden? Dit nieuws doet wat met de basiszekerheid van kinderen.’

Alle ouders hebben een brief gekregen met de oproep voor Deedee en haar overgrootoma te bidden.

veel meer scholen

De Waddinxveense school is niet de eerste en ook niet de enige die een dergelijk bericht krijgt. Uit cijfers van de IND blijkt dat tussen mei 2013 en april 2016 1360 verblijfsaanvragen voor kinderen werden ingediend. Het overgrote deel daarvan werd afgewezen; honderd kinderen mochten blijven. Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en geen verblijfsvergunning hebben, heeft de Nederlandse overheid de regeling Langdurig verblijvende kinderen gemaakt. Via die regeling is het mogelijk in Nederland te blijven, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Deedee kan geen aanspraak maken op deze regeling omdat zij nog maar een jaar in Nederland is.

De hoop was dat de ChristenUnie het in het regeerakkoord voor elkaar zou krijgen de regels voor een verblijfsvergunning voor kinderen te versoepelen. Dat gebeurde niet. Bekende Nederlanders begonnen in december de petitie Ze zijn al thuis, waarin opgeroepen wordt het kinderpardon te verruimen. Die petitie is bijna 76.000 keer getekend. De Protestantse Kerk in Nederland sloot zich in januari bij de actie aan. <

langdurig verblijvende kinderen

Wie kan er aanspraak maken op de regeling?

Mensen jonger dan 19 jaar zonder verblijfsvergunning die minimaal vijf jaar in Nederland gewoond hebben na hun asielaanvraag. De aanvraag moet door of voor hen zijn ingediend voordat ze dertien jaar waren. De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als er zonder onderbreking contact geweest is met de betrokken instanties, zoals de IND, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers of de Vreemdelingenpolitie. En als er niemand uit het gezin in aanraking is geweest met de politie of verdacht wordt van een oorlogsmisdrijf. Bij de asielaanvraag moeten de juiste gegevens zijn doorgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lisa Westerveld (GL-PvdA, links) roept samen met Faith Bruyning (NSC, rechts) op om een zogenoemde beknopte parlementaire enquête uit te laten voeren naar de gesloten jeugdzorg van 2008 tot nu.

De Kamer is diep bezorgd over de gesloten jeugdzorg, maar ziet weinig in weer een enquête

GroenLinks-PvdA en NSC willen met een ‘beknopte parlementaire enquête’ uitzoeken hoe de misstanden in de gesloten jeugdzorg zo lang konden doorgaan. Maar een meerderheid van de Kamer twijfelt of ‘nog een rapport’ wel de oplossing biedt.

Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.