Binnenschip vaart tegen brug in Humbeek: “Detectiesysteem had schip niet opgemerkt”

De brug over het drukbevaren Zeekanaal Brussel-Schelde in Humbeek-sas, deelgemeente van Grimbergen in Vlaams-Brabant, is donderdag zwaar beschadigd. Dat gebeurde na een aanvaring door een vrachtschip. De schade is immens. De hinder voor het verkeer en de scheepvaart kan weken duren, want het brugdek kan ten vroegste begin volgende week weggehaald worden.

rdb, tg

De bel had gerinkeld en de slagbomen waren gesloten. De hefbrug was donderdagochtend rond halfnegen omhoog gegaan om een vrachtschip door te laten. Maar dan liep het fout. Nadat het eerst schip probleemloos gepasseerd was, volgde onmiddellijk daarna een tweede vrachtschip, de Maranta van een Brugse schipper.

“Het detectiesysteem dat de brug automatisch op en neer laat, heeft dat tweede schip wellicht niet opgemerkt”, zegt schepen van Mobiliteit Philp Roosen (N-VA). En dus werd de brug na het eerste schip automatisch naar beneden gelaten. De schipper van de Maranta zag het gebeuren maar kon het 1.200 ton zware gevaarte niet meer tijdig stoppen en ramde het brugdek. “Vroeger zat hier een bruggenwachter die alles manueel deed. Nu is de brug geautomatiseerd”, zegt een buurtbewoners.

Wat volgde was een enorme klap, getuigt Agnes Ramakers. Stalen kabels schoten los en het brugdek werd enkele meters opgeschoven. Stukken beton braken af, het vroegere seinhuis werd verpletterd. Als bij wonder vielen er geen zwaargewonden.

De scheepvaartpolitie is een onderzoek gestart en heeft de schippers al verhoord. Ze zijn behoorlijk geschrokken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het schip raakte enkel aan de voorkant beschadigd. Wat verwonderlijk is als je de brug bekijkt.

De omgeving werd afgesloten voor alle verkeer. De brug zal vermoedelijk lange tijd afgesloten blijven, vreest de politie. Het brugdek zal moeten worden weggehaald met grote kranen en dan zal de stabiliteit van de volledige brugconstructie moeten worden onderzocht. Dat kan ten vroegste begin volgende week gebeurd, meldt Kevin Polfliet, woordvoerder van de Vlaamse Waterweg.

© rdb

“Alle verkeer dat het kanaal over moet, moet omrijden via Kapelle-op-den-Bos of Zemst. Ook fietsers en voetgangers kunnen niet meer oversteken. We zoeken zo snel mogelijk naar een oplossing,” zegt burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) van Grimbergen.

De Lijn heeft zijn bussen al omgeleid en ook op het drukbevaren kanaal zelf kan geen enkel schip meer passeren.

In 2004 deed zich een gelijkaardig incident voor met de Verbrande Brug, enkele kilometers verderop. Ook toen was een technisch defect de oorzaak dat de brug zwaar beschadigd raakte en weken afgesloten bleef. Maar nu is de schade nog veel groter dan toen.

Vier maanden

"Op basis van de eerste vaststellingen verwachten we dat het drie tot vier maanden zal duren voor de brug weer operationeel is", stelt Christia De Bruyne van de communicatiedienst van het gemeentebestuur van Grimbergen. "We moeten oplossingen vinden om de hinder voor omwonenden en firma's te beperken en de bereikbaarheid van de handelaars zoveel mogelijk te waarborgen", zegt het gemeentebestuur.

© cds

© rdb

© cds

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen