© Theo Derkinderen

Twee vrouwen stelen voor duizenden euro in zeven winkels: “Ze waren precies een dagje aan het shoppen”

De politie heeft twee vrouwen uit Temse opgepakt die donderdag in zeven Bornemse winkels diefstallen hebben gepleegd. De twee liepen rond met grote zakken en deden alsof ze een dagje aan het shoppen waren. In werkelijkheid stalen ze voor duizenden euro aan spullen.

Theo Derkinderen

De twee liepen tegen de lamp toen ze de winkel Siësta op de Rijksweg verlieten. Daar stond de politie hen op te wachten omdat iemand de vrouwen van een vorige diefstal had herkend. Heel snel werd duidelijk dat het duo ook nu de hele middag op dievenpad was geweest. Hun wagen zat vol met gestolen goederen. Van sport- en kinderschoenen tot T-shirts, kleedjes en broeken en zelfs juwelen, armbanden en een zonnebril. De waarde van de teruggevonden spullen loopt in de duizenden euro.

Ondertussen hadden ook al enkele winkeliers uit de Boomstraat aan de alarmbel getrokken. “Ik kreeg een berichtje van een collega om te zeggen dat ze slachtoffer was geweest van een diefstal en dat de dieven wellicht ook bij mij waren langsgeweest”, zegt Elke Vierbergen van de winkel Jeba. “Toen er over twee vrouwen werd gesproken, wist ik onmiddellijk om wie het ging. Bij mij hebben ze zelfs twee armbanden aangekocht, wellicht om geen argwaan te wekken. Eén van die vrouwen had ik vroeger zelfs nog in mijn winkel gehad als klant. Ik had nooit gedacht dat zij hier spullen zouden komen stelen.”

600 euro

Op dat ogenblik had Elke nog geen zicht op wat er precies gestolen was. “Tot de politie hier binnenstapte met de teruggevonden spullen. Het was echt een hele hoop. Wij hebben dit weekend onze stockdagen en daarom stond er heel wat meer in de winkel dan gewoonlijk. Uit de mandjes op de toog hebben ze verscheidene armbandjes gestolen. Ze hebben ook hele houdertjes meegenomen waar oorbellen en armbandjes aan hingen. De buit hebben ze ongemerkt in grote shoppingtassen gestolen. Het leek alsof ze een dagje aan het winkelen waren in Bornem, maar in werkelijkheid waren ze gewoon op rooftocht. Alleen bij ons is er voor ruim 600 euro aan zaken ontvreemd.”

Ook bij kledingzaak Kim sloegen de dieveggen donderdag toe. “Ze hebben een zevental kleedjes met kapstok en al gestolen. Ik had wel in de gaten dat ze zich verdacht gedroegen, maar ze zijn erin geslaagd de spullen in hun tassen te steken zonder dat ik er ook maar iets van merkte. Anders had ik ze uiteraard tegengehouden”, zucht uitbaatster Kim Spiessens. “Ik ben er echt enorm van geschrokken. Gelukkig heeft de politie ze kunnen oppakken.”

Al eerdere feiten

Heel snel werd ook duidelijk dat het niet de eerste keer was dat de twee vrouwen bij diefstallen betrokken waren. Volgende week verschijnen ze voor de correctionele rechtbank in Dendermonde voor een reeks van winkeldiefstallen in het Waasland Shoppingcenter. In Bornem bleken ze donderdag uiteindelijk te hebben toegeslagen bij Bel&Bo, Siësta, Kim, Close-up, Kruidvat, Tantan en Jeba.

De twee dieveggen, een 43- en 45-jarige vrouw uit Temse, werden vrijdag voor de Mechelse onderzoeksrechter geleid. Die besliste om de vrouwen onder strenge voorwaarden weer vrij te laten.