Euroleague Women Final Four

Belgian Cats in de prijzen: Emma Meesseman verkozen tot beste Europese Speelster van het Jaar, Meziane beste coach

Mersin -

Op het Gala van de Euroleague Women in het Turkse Mersin en in het kader van Final Four viel het Belgisch basketbal in de prijzen. Emma Meesseman (Fenerbahce Istanbul) werd verkozen tot MVP (beste Europese Speelster van het Jaar). Coach en Fransman Rachid Meziane, bondscoach van de Belgian Cats maar ook van Villeneuve d’Ascq, werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar.

Patrick Ceulemans

Emma Meesseman (30) blijft ook dominant in de individuele prijzen van het internationale basketbal. De Belgische Sportvrouw van het Jaar van 2020 werd voor het tweede jaar op een rij verkozen tot MVP (best Europese Speelster) van de Euroleague-campagne 2023-24. Vorig jaar leidde ze het Turkse Fenerbahce Istanbul naar de eerste Euroleague-titel in de clubgeschiedenis. Ook deze campagne is ze weer outstanding en is de West-Vlaamse power forward goed voor een duizelingwekkend gemiddelde van 18 punten, 6 rebounds en 5 assists. Ze werd uiteraard ook verkozen tot het All Euroleague Women First Team (Ploeg van het Jaar).

Ook dit jaar is Meesseman in Turkije weer outstanding.© NurPhoto via Getty Images

“Het is altijd speciaal maar mensen die mij kennen weten dat ik liever de Euroleague titel morgen met het team. Maar, ik apprecieer het uiteraard. Het is altijd een erkenning,” zei de beste Speelster van Europa. Ze kreeg nog een verrassing van mama Sonja Tankrey (ex-Belgische Speelster van het Jaar). Zij bracht op podium nog een mooie en speciale jacket als geschenk voor Emma. “Emotioneel, maar ik ga het niet dragen. Het is hier veel te warm,” grapte een zichtbaar emotionele Emma.

In 2018 werd Emma Meesseman tevens uitgeroepen tot MVP van de Final Four. Ze won toen de Euroleague-titel met het Russische Ekaterinburg. Morgen (zondag 18 uur Belgische tijd) kan ze maar liefst haar zesde Europese clubtitel winnen. Ze speelt de finale met Fenerbahce Istanbul tegen het Franse Villeneuve d’Ascq van collega-Belgian Cats Maxuella Lisowa en Bethy Mununga en bondscoach Rachid Meziane.

Meziane beste coach

De Franse coach van Villeneuve d’Ascq werd op het Gala in het Turkse Mersin dan weer uitgeroepen tot Coach van het Jaar van de Euroleague Women. Hij leidde de Franse club naar een allereerste Final Four ooit. Vrijdag wonnen ze in de halve finale van Praag zodat ze zondag in een eerste finale fonkelen tegen het Fenerbahçe van Meesseman. Het is voor Rachid Meziane (44) tevens een ongelofelijke periode. Vorige zomer leidde hij de Belgian Cats naar een eerste gouden medaille op het EK. Op het Sportgala in Brussels werd hij verkozen tot Coach van het Jaar (alle sporten heen) en vorige week werd Meziane verkozen tot Coach van het Jaar in de Franse LFB competitie.

“Dit is een droom waar ik niet van wakker wil worden,” zei Rachid Meziane op het Gala in het Turkse Mersin. “Ik bedank mijn ‘crazy team’, de ganse staff, het bestuur en vooral onze fans. Ook mijn vrouwtje Stephanie en mijn twee kindjes. Zij staan altijd klaar voor mij,” aldus een emotionele Rachid Meziane. Hij leidde Villeneuve d’Ascq ook naar de eerste plaats na de reguliere fase van de Franse LFB. Villeneuve d’Ascq is in de play-offs groot favoriet richting de Franse landstitel. Met de Belgian Cats plaatste hij zich in februari en op het olympisch kwalificatietoernooi en in vol Antwerps Sportpaleis voor de Olympische Spelen. In Parijs zijn de Cats straks een outsider voor een medaille.

Rachid Meziane in gesprek met Emma Meesseman bij de Belgian Cats. Morgen zijn ze tegenstanders in de Euroleague Women finale.© BELGA

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen