De gemeente Willebroek stelt afvalintercommunale Ivarem aan als vaststeller van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) op haar grondgebied. “Voortaan kunnen medewerkers van Ivarem in Willebroek mee handhaven op zwerfvuil en sluikstort. Zo kunnen we sneller en efficiënter werken, en dus ook de pakkans vergroten”, zegt schepen van Omgeving Bavo Anciaux (N-VA Team Eddy).
Een GAS-vaststeller schrijft zelf geen boetes uit. Daar is de politie nog altijd verantwoordelijk voor. Een GAS-vaststeller mag wel, zoals de naam doet vermoeden, een geval van sluikstorten neerschrijven in een verslag. “Een belangrijk onderdeel daarvan is het proberen te achterhalen van de daders”, verduidelijkt schepen Anciaux. “Als er aanwijzingen zijn over de identiteit, kan de GAS-vaststeller dit meenemen in het verslag voor de politie.”
De kanaalgemeente kampt al jaren met sluikstort en zwerfvuil. Op sommige plaatsen in Willebroek-Noord zie je overal in het straatbeeld ongewenst afval. Ook in de buurt van glasbollen, textielcontainers en ondergrondse containers wordt afval achtergelaten. Dit tot grote frustratie van buurtbewoners, die dagelijks foto’s doorsturen naar het lokaal bestuur. Eind vorig jaar maakte de gemeente het probleem extra zichtbaar door een glazen container te installeren aan de Dendermondsesteenweg die in vijf dagen tijd gevuld werd met 172 afvalzakken – goed voor 500 kilo – door de technische dienst.
Tijdens de laatste gemeenteraad keurde de gemeenteraad een maatregel goed die de pakkans voor sluikstorters gevoelig verhoogd. Ivarem mag enkele van haar medewerkers aanwijzen als GAS-vaststellers.
“Met deze goedkeuring door onze gemeenteraad kunnen alle medewerkers van Ivarem die voldoen aan de wettelijke opleidings- en aanstellingsvereisten, als GAS-vaststellers onmiddellijk op ons grondgebied aan de slag”, zegt schepen Anciaux. “Het oorspronkelijke idee komt van Ivarem, dat eind 2021 al een cel openbare netheid in het leven riep. Op die manier kon Ivarem de openbare netheid rond de afvalbrengpunten zelf beheren.”
De voorbije jaren was het al mogelijk om een externe GAS-vaststeller in te schakelen, alleen verliep dat via een zeer omslachtige procedure. “Iedere naam van ieder Ivarem-personeelslid moest afzonderlijk worden doorgegeven aan en goedgekeurd worden door de gemeenteraad. Met deze nieuwe overeenkomst is dat niet meer nodig en kunnen we een pak efficiënter werken, winnen we een heleboel tijd én zal dus ook de pakkans vergroten.”
LEES OOK: