Direct naar artikelinhoud
Spanje

Spaans jongetje dat in schacht viel, wordt zo goed als zeker niet levend teruggevonden

Reddingswerkers zetten de grote middelen in om de verdwenen jongen terug te vinden, maar de kans dat Julen nog leeft wordt erg klein.Beeld EPA

De kans dat Julen (2), die al meer dan tien dagen vastzit in een schacht in de buurt van Malaga, nog leeft, wordt erg klein. Indien reddingswerkers in het zuiden van Spanje het jongetje de komende dagen terugvinden, zullen ze behoudens een mirakel een levenloos lichaam aantreffen. Dat melden de Spaanse media.

Na een reeks tegenslagen lijkt het er wel op dat de reddingswerkers de laatste fase kunnen aanvatten.

Het kindje viel op 13 januari in het plaatsje Totalan in een schacht van amper 25 à 30 centimeter breed en 107 meter diep. Vermoed wordt dat het jongetje zich op 70 à 80 meter onder de grond bevindt. 

De reddingswerken lopen veel moeizamer dan verwacht: zo veroorzaakte de aanwezigheid van een groot rotsblok onder de grond het voorbije weekend extra vertraging en bleek dinsdag dat de parallelle verticale schacht te schuin was gegraven, waardoor de buizen die de put tegen instorting moeten beschermen ergens halverwege bleven steken.

Spaans jongetje dat in schacht viel, wordt zo goed als zeker niet levend teruggevonden
Beeld EPA

Lees ook:

Meer dan een week in een schacht van 100 meter: Spanje houdt adem in voor Julen

Er moest opnieuw geboord worden, wat voor tijdverlies zorgt. Vandaag nog zullen mijnwerkers normaal gezien kunnen starten met de horizontale verbinding, die ongeveer vier meter lang wordt. Maar aangezien dat met de hand moet gebeuren, is de kans groot dat men pas donderdag tot bij de jongen geraakt.

Lof voor reddingswerkers

De Spaanse kranten volgen alle werkzaamheden op de voet. El Mundo houdt de hoop er in. “De werkzaamheden vorderen”, klinkt het. “Er blijft ongeveer 20 meter te verstevigen van de verticale schacht en dan kunnen de acht mannen van de reddingsbrigade uit Hunosa, gespecialiseerd in mijnbouw, in actie schieten om de uiteindelijke horizontale galerij van ongeveer vier meter te maken.”

El Pais beseft dat het misschien te laat is, maar heeft veel lof voor de reddingswerkers: “Ze zijn specialisten in bergingsacties. Ze bestaan al meer dan 100 jaar, niemand is meer ervaren.”