Gaten in wegdek, gevaarlijke stoepen en dansende kasseien: versleten straten wachten op meerjarenplanning

“Wordt de Apostoliekenstraat heraangelegd?” Gemeenteraadslid Bart Voordeckers (Open Vld) klaagt voor de zoveelste keer de toestand van deze fietsstraat aan. “We zijn een lijst aan het samenstellen”, verdedigt schepen Marc Boogers (Groen) zich. “Wacht op de meerjarenplanning.”

Guy Van Nieuwenhuysen

Omdat de projectontwikkelaar van de Splichalsite ook het aanpalende deel van de Smiskensstraat moet heraanleggen, is de rijrichting in de Apostoliekenstraat tijdelijk omgedraaid. Geen weggebruiker die zich daaraan houdt, en dat leidt bij het begin en einde van elke schooldag tot chaotische taferelen. In de Apostoliekenstraat ligt het Heilig-Grafinstituut en een toegang tot de Hivset. Om de hoek is de basisschool van het gemeenschapsonderwijs.

In deze chaos valt nog meer op in welke lamentabele toestand de Apostoliekenstraat zich bevindt. “Gaten in het asfalt, te smalle stoepen, en dat in een fietsstraat”, somt Bart Voordeckers op. Schepen van Wegenbeheer Marc Boogers (Groen) belooft meer politietoezicht, maar een heraanleg van de straat kan hij nog niet beloven. “We zijn een lijst met te renoveren straten aan het samenstellen. We bekijken in de meerjarenplanning wat nodig is.”

Beggaplein

De Apostoliekenstraat is niet de enige straat die schreeuwt om een heraanleg. De bewoners van het Beggaplein, dat vrachtwagens tijdens de heraanleg van het Begijnhof helemaal stuk hebben gereden, vragen al lang tevergeefs om een herstel van hun straat. “Ze hebben wat putjes gevuld en het grasperk ingezaaid, maar daar is alweer niets van te merken”, zegt Walter Dierckx. “Altijd heeft het stadsbestuur wel een uitleg klaar. Nu eisen we dat er iets gebeurt.”

Walter Dierckx verwijst ook naar de onlangs heraangelegd Begijnendreef in dezelfde buurt, waar de inrichting een snelheidsbeperking onvoldoende afdwingt. “De beloofde verkeersremmers zijn er nog steeds niet.”

En dan hebben we het nog niet gehad over de abominabele staat van de Herentals- en de Gasthuisstraat, twee centrumstraten die toch het visitekaartje van de stad zouden moeten zijn. “We bekijken wat mogelijk is in het meerjarenplan”, herhaalt Marc Boogers. De putten in het Beggaplein worden voorlopig met koud asfalt opgevuld. Nog maar eens.

Dansende kasseien

Voor de kasseien die voor het Begijnhof liggen, zou wel een oplossing zijn gevonden. De kasseien waren met een gepatenteerd systeem aangelegd, maar de aannemer is ondertussen failliet en de fundering bleek, in tegenstelling tot wat is voorgeschreven, niet waterdoorlatend. Daardoor zuigen autobanden bij regenweer de vulling uit de voegen en gaan de kasseien dansen. Herstellen heeft geen zin. De kasseien moeten eruit.

“We vervangen ze door asfalt”, zegt Marc Boogers. Dat was vroeger niet mogelijk. de cel Erfgoed had geëist dat er kasseien zouden komen voor het beschermde Begijnhof. “Het advies van Erfgoed is niet langer bindend. We brengen een asfaltlaag met een kasseimotief aan. Ik denk dat Erfgoed zich in die oplossing ook wel kan vinden.”

De lijst met versleten straten breidt uit, het budget van de stad niet. Wat de prioriteiten zijn, blijkt wanneer het stadsbestuur zijn meerjarenplan op orde heeft.