Auto

Internationaal Energieagentschap geeft tegengas na slecht nieuws elektrische wagens: “2024 wordt recordjaar”

© ap

De verkoop van elektrische voertuigen zou slabakken, klonk het de afgelopen weken meermaals. Nu komt het Internationaal Energieagentschap plots met de boodschap dat 2024 opnieuw een recordjaar wordt. Het heeft veel weg van de discussie of het glas nu halfvol of halfleeg is.

Pascal Sertyn

De verkoop van elektrische auto’s zal in 2024 sterk blijven groeien, is de rode draad van een rapport over elektrische mobiliteit, dat het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag uitbracht. Het verwacht voor heel 2024 een groei van de verkoop met 20 procent. Volgens het IEA betekent dit dat er met naar schatting 17 miljoen verkochte elektrische voertuigen een nieuw record wordt gevestigd.

Het optimisme over de vooruitgang van elektrische mobiliteit van de IEA steekt sterk af tegen de recente onheilstijdingen over elektrische mobiliteit. Consumenten zouden terugschrikken voor de kostprijs van een elektrische auto, autoconstructeurs vrezen voor overcapaciteit en overal zouden grote voorraden aan onverkochte auto’s staan. Tegelijk zijn Chinese concerns bezig om wereldwijd de markt te overspoelen met hun aanbod.

Hoe zit het nu echt? Het heeft veel weg van de discussie of het glas nu halfleeg of halfvol is. Want ook het IEA wijst erop dat de verkoop van elektrische voertuigen in 2023 met 35 procent veel sterker was dan zijn verwachting voor dit jaar. En het 170 pagina’s tellende rapport wijst op heel wat hinderpalen die de komende jaren de opmars van elektrische mobiliteit serieus kunnen afremmen. Het gaat dan om de (gebrekkige) uitrol van laadpalen, het wispelturige subsidiebeleid van de overheden, de volatiele prijzen van batterijgrondstoffen en de evolutie van het prijskaartje van een elektrische wagen. Maar hoewel de groei afneemt, zijn we voorlopig weer een recordjaar rijker.