Evacuatie van door rebellen omsingelde Syrische dorpen gestart

© AP

In het noordwesten van Syrië is in de nacht van woensdag op donderdag gestart met de evacuatie van duizenden burgers en pro-regeringsstrijders uit Al-Fu’ah en Kafriya. Beide plaatsen in het gouvernement Idlib zijn al drie jaar lang omsingeld door rebellen en jihadisten.

dgs

Woensdagavond werden 84 bussen toegelaten in de twee dorpen om de in totaal 6.900 burgers en strijders te evacueren. Een journalist van het Franse persagentschap AFP stelde ter plaatse vast hoe een twintigtal bussen de plaatsen ‘s nachts weer verlieten.

De evacuatie maakt deel uit van een akkoord tussen Rusland, dat de Syrische regering van Bashar al-Assad steunt, en Turkije, dat de rebellen in Syrië ondersteunt. De inwoners worden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten nu overgebracht naar door de regering gecontroleerd gebied in de aangrenzende provincie Aleppo.

Al-Fu’ah en Kafriya worden al sinds 2015 omsingeld door verschillende rebellengroepen en ook Tahrir al-Sham, een verzamelingen van een vijftal groeperingen, waaronder Jabhat Fateh al-Sham (het voormalige Al-Nusra Front) dat grote delen van Idlib onder zijn controle heeft.