© BFM

Eerste regenval zorgt voor slijmerig en glad wegdek: “Mogelijk meer ongevallen”

Het KMI voorspelt dat er dinsdag in de Kempen en de Ardennen kans is op regen en zelfs onweer, na een lange periode van droogte. Maandagavond regende het ook al in Antwerpen met zelfs plaatselijke onweersbuien. Voor automobilisten is het extra opletten want de eerste druppels op het wegdek zouden voor meer ongevallen kunnen zorgen.

brip

“De droogte heeft ervoor gezorgd dat olie, rubber, stof en andere vuiligheden ophopen die dan aan het wegdek blijven plakken”, legt Joni Junes van automobilistenvereniging VAB uit. “Als er dan lichte regen valt, ontstaat er een slijmerige laag, die het wegdek glad maakt. Bij zware regenval spoelt de slijmerige massa meteen weg, maar bij lichte regen is dat niet het geval.”

Maar het slijmerige en gladde wegdek is niet het enige dat voor meer ongevallen zou kunnen zorgen. “We zien vaak dat na een lange droogteperiode bestuurders het niet meer gewend zijn om te rijden bij regenval en opspattend water. Ook dat kan aanrijdingen of ongevallen veroorzaken.”

Terwijl het maandagavond stevig regende - en hier en daar zelfs onweerde - in Antwerpen zit er voor de rest van deze week en ook volgende week vooral weer droog en warm weer aan te komen.

Hittegolf?

“Het ziet er voorlopig naar uit dat het wel droog en warm zal blijven”, zegt weerman David Dehenauw. “Volgende week kan het een aantal dagen 30 graden of warmer worden. Een hittegolf sluit ik dus niet uit.”

Bij een hittegolf is de maximumtemperatuur minstens vijf dagen achtereen 25 graden Celsius of meer, waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 graden Celsius of meer bedraagt.

Bijzonder is dat er in Ukkel tot nu toe nog geen 30 graden is gemeten dit jaar, ondanks de zeer warme periode. “Daar is al 29,7 graden gemeten, maar nog niet meer dan dat”, klinkt het. “Daar zal vermoedelijk volgende week wel verandering in komen.”

Kans op een lokale regenbui is er dan ook, maar daarmee zal de droogte niet opgelost zijn. “De regen zal niet meteen vallen waar het nodig is”, klinkt het nog.