© Karel Hemerijckx

Sector reageert kritisch op oproep om houtkachel niet te gebruiken: “Moderne kachels zijn uiterst proper”

Net wanneer blijkt dat hout- en pelletkachels de grootste bron zijn van hernieuwbare energie in Vlaanderen, roept de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) op om vandaag niet te stoken in kachels of haarden door de slechte luchtkwaliteit. Daarop klonk gisteren flink wat kritiek. “De oproep zou alleen moeten gelden voor oude houtkachels”, zeggen kachelfederatie Agoria-CIV en pelletproducent Ecopower.

Mark VAN LUYK

Is hout verbranden echt zo erg?

“Door twee uur lang de open haard te laten branden stoot u evenveel fijn stof uit als een vrachtwagen die van Brussel naar Parijs rijdt. En de uitstoot van een pelletkachel die dertig uur lang brandt, is vergelijkbaar met een ritje naar Wenen”, aldus VMM.

© Karel Hemerijckx

Overdrijft de overheid met haar oproep?

“De concentraties liggen momenteel bijzonder hoog”, zegt professor milieukunde Tim Nawrot (UHasselt). “Dat komt omdat het windstil is. In de smog zit niet alleen fijn stof, maar ook gevaarlijke, kankerverwekkende stoffen zoals dioxines en PAK’s. Wie een alternatief heeft, stookt dus best een paar dagen niet.”

Zijn alle houtkachels even schadelijk?

“Neen, zes op de tien kachels is ouder dan 10 jaar. Eén op de tien zelfs ouder dan 35 jaar. Laat zo’n stookadvies dan ook gepaard gaan met een koopadvies om die oude, vervuilende kachels te vervangen”, vindt Frederik Meulewater van Agoria-CIV, de kachelfederatie. “Bij de allernieuwste kachels is de uitstoot van fijn stof verwaarloosbaar. Negatieve stookadviezen hebben in Vlaanderen nog nooit geleid tot een daling van fijn stof. Promotie van slimme stookmethodes zou dat wel kunnen doen. Er is in Vlaanderen geen beleid rond kachels: er zijn geen normen, er is geen controle op het onderhoud van die kachel. We zijn nochtans vragende partij.”

© Karel Hemerijckx

Zijn pelletkachels beter voor het milieu dan houtkachels?

“De VMM is radicaal tegen hout stoken, maar dat vinden wij het kind met het badwater weggooien”, zegt Margo Vingerhout van de energieproducent Ecopower. “We hebben net een gloednieuwe pelletfabriek in Ham gebouwd omdat we dit, mits de juiste voorwaarden, een hernieuwbare energievorm voor de toekomst vinden.”

Volgens Ecopower zal er bijna tien keer meer CO2 bespaard worden wanneer gestandaardiseerde pelletketels de oude stookolie-installaties vervangen. “Pelletkachels stoten ook een pak minder fijn stof uit als er aan drie voorwaarden wordt voldaan: het is een moderne kachel, het juiste hout wordt gebruikt en er wordt op de juiste manier gestookt. Dat laatste doet een moderne pelletkachel automatisch. De overheid zou dus beter een campagne lanceren om oude kachels te vervangen door moderne.”

Ecopower haalt het hout voor de pellets in een straal van 50 kilometer van de fabriek. “Het is belangrijk dat de consument weet waar zijn hout vandaan komt en dat het resthout is.”

© Karel Hemerijckx

Waarom zijn pellets zo populair?

Pellets zitten duidelijk in de lift. Oliemaatschappij Total verkoopt ze aan verschillende tankstations, er komt binnenkort een pelletautomaat in Alken en de pelletfabriek van Ecopower draait op volle toeren. Er rolt nu al jaarlijks ruim 16.000 ton pellets van de band. “De productie is gestegen met een factor 2,5”, zegt Luc Vermeeren van Ecopower. Dat pelletkachels en pellets steeds populairder worden, is logisch. Uit een studie van energiewaakhond VREG bleek onlangs nog dat het de goedkoopste bron van energie is. “Een ton pellets kosten bij ons 279 euro en je stookt gemiddeld anderhalve ton per seizoen.”

Waarom is er geen verplichte jaarlijkse controle van kachels zoals in Duitsland?

Een VRT-reportage maakte gisteren duidelijk waarom de overheid talmt. Vlaanderen rekent hout- en pelletkachels en open haarden bij het aandeel hernieuwbare energie. Met 22,06 procent leveren de kachels bij de mensen thuis zelfs het grootste aandeel om de Europese doelstellingen te halen. Dus ook de oude, extreem vervuilende exemplaren. Agoria-CIV gaat daarom deze week samenzitten met minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) om een Green Deal af te sluiten. “Voor 1 juli moet er een plan klaar liggen om de hoeveelheid fijn stof door kachels te beperken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer