De 7 beste films van de week

© rr

Margot Robbie schaatst de ziel uit haar lijf in 'I, Tonya', maar er is meer dan pirouettes alleen. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.

Jeroen Struys

1

Phantom thread

Past als gegoten.

Daniel Day-Lewis neemt afscheid in stijl met zijn vertolking van een kleermaker die valt voor zijn muze in dit subtiele meesterwerk van Paul Thomas Anderson over het ontbijt als ultieme relatietest. Een film van grootse nuances.

naar de recensie >

een interview met regisseur Paul Thomas Anderson >

2

Call me by your name

De echo van een verhoogde hartslag.

Een jongenshart ontluikt in de Italiaanse zon: Luca Guadagnino doet wonderen met het gelijknamige boek van André Aciman. Van de antieke beeldhouwwerken van Praxiteles tot de disco van The Psychedelic Furs en ‘Love my way’: ‘Call me by your name’ is een ode aan leven, liefde en alles wat Italië te bieden heeft. Alle aandacht gaat terecht naar hoofdrolspelers Timothée Chalamet en Armie Hammer, maar kijk ook naar de genuanceerde vertolking van een klasbak in de schaduw als Michael Stuhlbarg, nu ook te zien in ‘The post’ en ‘The shape of water’. Hij geeft een monoloog die een Oscar op zich verdient.

naar de recensie >

een interview met regisseur Luca Guadagnino >

3

The shape of water

De schoonmaakster en het beest.

Met dertien nominaties is ‘The shape of water’ topfavoriet voor de komende Oscars. En toch is het een uitstekende film. ‘Voluit durven gaan voor de romantiek is een groot risico,’ schrijft Steven De Foer, ‘maar als de mayonaise pakt, kun je er een cinemazaal nog eens ouderwets mee inpakken.’

naar de recensie >

interview met regisseur Guillermo del Toro >

4

The post

Pers versus president.

Steven Spielberg, Meryl Streep en Tom Hanks redden de journalistiek: geen wonder dat ze daar bij ‘De Standaard’ voor vallen, hoor ik u denken. Klopt, maar als Spielberg dat doet, levert het vooral een goeie film op, die best kan tellen als prequel op ‘All the president’s men’.

naar de recensie >

5

I, Tonya

Glad ijs.

Sensationeel schaatsschandaal anno 1994: zeven weken voor de Olympische Spelen wordt de Amerikaanse topschaatsster Nancy Kerrigan brutaal buiten strijd geslagen door een ingehuurde geweldpleger. De politie keek al snel in de richting van Kerrigans bittere rivale Tonya Harding, een schaatskampioen met meer haar op haar tanden dan Fellaini op zijn hoofd. Deze film geeft sans gêne haar kant van het verhaal, met een uitmuntende Margot Robbie in de hoofdrol.

naar de recensie >

6

A Ciambra

Goedgekeurd door Scorsese.

De Amerikaanse regisseur Jonas Carpignano keerde terug naar zijn Italiaanse wortels en vond een Italiaanse Roma-gemeenschap bereid om een versie van zichzelf te spelen in dit drama. 'Levendig en authentiek, maar ook mateloos verontrustend', schrijft recensent Ruben Aerts.

naar de recensie >

7

Jusqu'à la garde

Vechten om de voogdij.

Terwijl de dochter al gekozen heeft voor haar moeder, is de zoon nog een speelbal in een bitse echtscheiding. Recensent Ruben Aerts: 'Deze uitgekiende debuutfilm, die de regieprijs won in Venetië, is zonder meer ijzingwekkend.'

naar de recensie >