Afgesneden vingertop brengt directeur van maatwerkbedrijf uit Diksmuide voor rechter

© Shutterstock

De algemeen directeur van het maatwerkbedrijf InterWest in Diksmuide riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 3.600 euro voor een arbeidsongeval waarbij een werknemer een vingertop verloor. InterWest zelf riskeert een boete van 18.000 euro.

aft

Op 8 juli 2016 was een werknemer van het maatwerkbedrijf InterWest in Diksmuide met een zaagmachine aan de slag. Bij het wegnemen van een houten latje raakte zijn hand tussen de bewegende delen van de machine en werd een vingertop afgesneden.

De arbeidsongevallenverzekering kwam tussenbeide, maar het bedrijf en haar algemeen directeur D.A. (62) werden voor de strafrechter gedaagd wegens onopzettelijke slagen en verwondingen en inbreuken op de welzijnswet. “Er waren geen schriftelijke instructies voor die machine en bovendien waren de bewegende delen onvoldoende afgeschermd”, stelde de procureur. “Aangezien dit bedrijf zich tot een specifieke doelgroep richt is het des te belangrijker om de veiligheidsvoorschriften strikt toe te passen. Ik vraag een duidelijk signaal.” De procureur vroeg een geldboete van minstens 3.600 euro voor D.A. en een boete van 18.000 euro voor InterWest zelf.

Directeur D.A. vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt beschouwt zichzelf als de eindverantwoordelijke voor het welzijnsbeleid in zijn bedrijf maar kan onmogelijk elke machine persoonlijk controleren”, pleitte zijn advocaat. “Intussen werden de nodige maatregelen getroffen.”

InterWest is een maatwerkbedrijf dat meer dan 400 werknemers tewerkstelt op zijn sites in Veurne en Diksmuide. D.A. nam in 2010 het roer over. “Sindsdien doe ik er alles aan om het bedrijf te verbeteren”, sprak hij tot de rechter. “Veiligheid en preventie zijn daarbij altijd prioritair geweest. We hebben sinds 2010 enorm veel geïnvesteerd op dat vlak.” Ook InterWest zelf vroeg de vrijspraak. De uitspraak volgt op 27 februari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen