Direct naar artikelinhoud
Standpunt

Chirospelletjes in Gent: de eerste die met de ogen knippert, verliest

Cathy Galle.Beeld KOS

Cathy Galle is journalist voor De Morgen. 

Het heeft dezer dagen in Gent wel wat weg van een chirospelletje. De eerste die met de ogen knippert, verliest. En de winnaar krijgt het sjaaltje. Ook nu de coalitiegesprekken tussen Open Vld, CD&V en het rood-groene kartel zijn opgestart, woedt de strijd om dat sjaaltje in alle hevigheid.

Voor Mathias De Clercq (Open Vld) is de burgemeestersjerp niets meer of minder dan een fetisj. Hij was er de hele campagne ook heel duidelijk over: het zal de sjerp zijn of het zal niets zijn. Als je dat maandenlang zegt, kan je ook niet meer terug. En dan doet een mens al eens rare dingen. Een hele campagne lang heeft De Clercq zich ‘de behoeder van paars’ genoemd. Om een dag na de verkiezingen een alliantie aan te gaan met de christen-democraten en te lonken naar Groen. Allemaal in de hoop om de andere eerst te doen knipperen en meer kans te hebben op het sjaaltje.

De Clercq heeft zich altijd ‘de behoeder van paars’ genoemd. Om dan een alliantie aan te gaan met de christen-democraten en te lonken naar Groen

Princiepskwestie

Ook voor Filip Watteeuw en de Gentse groenen is het ondertussen een princiepskwestie. De kartelstemmers zijn afgelopen zondag op zoek gegaan naar de groene namen op de lijst. Dat is een duidelijk signaal. Gent heeft niet voor verandering gestemd, zoals de rechtse partijen opwerpen. Want zowel blauw als groen zaten de voorbije jaren mee in het bestuur.

Gent heeft wel antirood gestemd. Het is nog te vroeg voor echte wetenschappelijke analyses, maar je hoeft niet gestudeerd te hebben om te weten dat de aanhoudende schandaalsfeer rond de Gentse socialisten heeft meegespeeld. Die gaf hen een geurtje dat ze niet meer kwijt konden raken. Geheel terzijde: ook de liberalen zaten bijna telkens mee in het schandaalbad. Alleen bleef het geurtje aan hen minder plakken.

Groen daarentegen bleef fris ruiken. En kwam zondag ongehavend en zelfs versterkt uit de strijd. Het heeft een verkiezingsnacht geduurd voor ze dat inzagen, maar nu willen de groenen vooral hun huid duur verkopen.

Het heeft een verkiezingsnacht geduurd voor ze dat inzagen, maar nu willen de groenen vooral hun huid duur verkopen

Mexican stand-off

Toch hoeft de strijd om de sjerp tussen de twee winnaars van deze verkiezingen, Open Vld en Groen, niet per se tot een Mexican stand-off te leiden. Aan de ene kant staat een liberaal die zich met recht en rede de grote overwinnaar van de verkiezingen en verreweg de populairste politicus van Gent mag noemen. Een die zo graag de sjerp wil dat hij weleens bereid zou kunnen zijn om grote toegevingen te doen.

Aan de andere kant staat een groene politicus voor wie de inhoud het allerbelangrijkste is en diep in zijn hart liever een inhoudelijk zwaardere portefeuille zou krijgen dan burgemeestertje te moeten spelen. Het zou weleens een match made in heaven kunnen zijn.

De strijd om de sjerp tussen Open Vld en Groen hoeft niet per se tot een Mexican stand-off te leiden. Het kan weleens een match made in heaven zijn