Schermutselingen tussen politie en demonstranten buiten het Georgisch parlement.
Foto: AP

Georgische politie beëindigt protest tegen wet buitenlandse inmenging, parlement stemt morgen

In Georgië heeft de politie een einde gemaakt aan de protestactie aan het parlement tegen het omstreden wetsvoorstel over buitenlandse agenten. De demonstranten vrezen dat de wettekst, die is geïnspireerd op de Russische wetgeving, zal worden gebruikt om kritische stemmen te onderdrukken. Een laatste stemming in het parlement over de wet volgt morgen.

Tienduizenden mensen gingen vorig weekend in de hoofdstad Tbilisi de straat op om te demonstreren tegen het controversiële wetsvoorstel over buitenlandse agenten. Manifestanten aan het Georgische parlement betoogden de hele nacht.

Vanmorgen heeft de Georgische politie een einde gemaakt aan de protestactie, zodat de parlementsleden vandaag het gebouw binnen kunnen. Na hevige schermutselingen arresteerde de politie een tiental mensen.

Vandaag begint het parlement met de derde en laatste lezing van het controversiële wetsvoorstel. Een plenaire stemming volgt waarschijnlijk morgen. Door de nagenoeg absolute meerderheid van de regeringspartij 'Georgische Droom' lijkt de stemming slechts een formaliteit. 

Wat houdt het wetsvoorstel in?

Organisaties, zoals ngo's of media, die ten minste 20 procent van hun financiering uit het buitenland krijgen, zouden worden bestempeld als buitenlandse agent.

Volgens de regering is zo'n wet nodig om transparantie te krijgen over de buitenlandse invloeden in Georgië. Tegenstanders zien dan weer de gelijkenis met een wet uit Rusland van 2012: het Kremlin gebruikt die nu nog steeds om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen.

Al sinds maart vinden er grootschalige protesten plaats tegen de wet. De politie zette eerder al het waterkanon en traangas in tegen demonstranten.

Enkele maanden nadat Georgië de status van kandidaat-lidmaatschap van de Europese Unie heeft ontvangen, dreigen de Europese ambities van het land in het gedrang te komen.

De EU heeft gezegd dat de wet een mogelijk lidmaatschap van Georgië in gevaar kan brengen. Zo lijkt de kandidatuur van het land op de lange baan te worden geschoven.

Bekijk: Opnieuw duizenden demonstranten op straat in Georgië

Videospeler inladen...

Meest gelezen