Metoo

Actrices reageren verontwaardigd op teruggedraaide veroordeling van Harvey Weinstein

Ashley Judd.© ap

Volgens het hof van beroep in New York kreeg de voormalige filmproducent Harvey Weinstein geen eerlijk proces. Betrokken actrices reageren verontwaardigd nu de veroordeling nietig is verklaard.

Jef De Bock

De nietigverklaring van de veroordeling van de voormalige filmproducent Harvey Weinstein door het hof van beroep in New York wekt grote verontwaardiging. Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie stond actrice Ashley Judd, die in 2017 in The New York Times als eerste naar buiten kwam met beschuldigingen tegen Weinstein, de pers te woord. Ze sprak over “een daad van institutioneel verraad” en herhaalde haar beschuldigingen tegenover de gevallen producent. “Dit is hoe het voelt om een vrouw te zijn in Amerika, levend met mannen die zich je lichaam toe-eigenen”, zei ze.

Op dezelfde persconferentie nam ook Tarana Burke het woord. De Amerikaanse activiste en oprichter van de MeToo-beweging betreurde de klap die de nietigverklaring betekent voor Weinsteins slachtoffers, die troost en loutering hadden gevonden in zijn veroordeling. Maar ze klonk ook strijdbaar: “We doen wat we moeten doen. We zullen ons werk voortzetten, daar verandert deze zaak niets aan.”

In een reactie aan de Amerikaanse krant USA Today noemde actrice Jessica Barth de beslissing een “tragische stap achteruit”. Ook zij kwam in 2017 met beschuldigingen aan het adres van Weinstein. “Bewijs van eerdere misdaden om een gedragspatroon aan te tonen, is vaak toegestaan in strafzaken en zou absoluut moeten worden toegestaan in gevallen van seksueel geweld”, liet Barth weten.

Actrice Rose McGowan spreekt haar volgers toe in een videoboodschap: “Ik ben trots op wat we hebben bereikt, wat we hebben teweeggebracht. Wat ze ook nietig verklaren, ze kunnen ons niet ontnemen wie we zijn, wat we zijn, wat we hebben meegemaakt en wat we in dit leven kunnen bereiken.”

Oscarwinnares Mira Sorvino uitte op het platform X haar onbegrip. Sorvino schrijft dat ze “walgt van het rechtssysteem dat eerder het oor neigt naar roofdieren en niet naar slachtoffers”.

Nieuw proces

Weinsteins advocaat Arthur Aidala reageerde enthousiast: “De uitspraak van vandaag is niet alleen een overwinning voor Harvey Weinstein, maar voor elke burger in dit land die wordt beschuldigd van een misdaad.” Zijn team beargumenteert nu dat op het proces van 2022 in Californië, waarin Weinstein werd veroordeeld tot 16 jaar cel wegens verkrachting, dezelfde procedurefouten zijn gemaakt.

Alvin L. Bragg, de openbare aanklager van Manhattan, moet ondertussen beslissen of er in New York een nieuw proces komt tegen Weinstein. “We zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze zaak opnieuw te behandelen, en standvastig blijven in onze toewijding aan overlevers van seksueel geweld”, liet een woordvoerder van Bragg weten aan het persagentschap Reuters.