Agent die vrijwillig plaats van gijzelaar innam is overleden

© belga

Arnaud Beltrame, de agent die vrijdag uit vrije wil de plaats van een gijzelaar overnam tijdens de gijzeling in het Franse Trèbes, is overleden. Hij is het vierde dodelijke slachtoffer van de aanslag.

jvh, edm

De 45-jarige luitenant-kolonel van de politie van Aude was als één van de eersten ter plaatse bij het incident in Trèbes. Bij de onderhandelingen met gijzelnemer Radouane Lakdim gaf de agent zich meteen vrijwillig op om de plaats in te nemen van een gijzelaar, in de hoop op die manier met gevaar voor zijn eigen leven andere mensen te kunnen redden.

Volgens sommige Franse bronnen zou de dader door die ruil zelfs meerdere slachtoffers hebben vrijgelaten. Terwijl de agent in de winkel was, liet hij zijn mobiele telefoon aanstaan, zodat zijn collega’s buiten mee konden volgen wat er zich binnen allemaal afspeelde.

Omstreeks 14.45 uur viel de politie de supermarkt binnen. Op dat moment hoorden de omstanders talloze schoten. De dader kwam niet levend uit de winkel, maar ook de politieagent raakte daarbij zwaargewond. In allerijl werd de man met een helikopter overgebracht naar het ziekenhuis van Carcassonne. Daar is hij vannacht overleden, bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérard Collomb.

'Luitenant-kolonel Arnaud Beltrame is van ons heengegaan. Gestorven voor het vaderland. Frankrijk zal nooit zijn heldendaad, moed en opoffering vergeten', tweette Collomb. De minister uitte ook zijn steun aan de familie en naasten van de man en aan de collega's van de rijkswacht van het departement Aude. De 45-jarige officier laat een vrouw na. Vrijdag prees Emmanuel Macron nog de moed van de agent.

Beltrame bekleedde een belangrijke positie bij de politie van Aude en leidde ooit de korpsen van Sud-Manche en d’Avranches, tussen augustus 2010 en juli 2014. In december maakte de man nog deel uit van een antiterreuroefening in Carcassone, waarbij een massamoord in een supermarkt werd gesimuleerd.

Wat het motief van de 26-jarige dader Radouane Lakdim was, is nog niet bekend. Volgens getuigen zou hij 'Allahu Akbar' (God is groot, red.) en 'ik dood jullie allemaal' geroepen hebben. Lakdim eiste de vrijlating van Salah Abdeslam, de belangrijkste, nog levende verdachte voor de aanslagen in Parijs van november 2015. IS eiste de aanslag op.