© Amaury Miller

Pietendiscussie ontspoort in Nederland

Sinterklaas is in het land, maar de goedheilige man telt waarschijnlijk de dagen af tot hij opnieuw naar Spanje mag vertrekken. Toch zeker in Nederland, waar de pietendiscussie dit jaar een kookpunt heeft bereikt en er zelfs wordt opgeroepen tot een Sinterklaasbestand.

edm

Sinterklaas domineert opnieuw de Nederlandse media. Voor het vijfde jaar op rij zorgt ‘de racistische portrettering’ van Zwarte Piet voor heel wat commotie, waarbij actievoerders onder meer het Sinterklaashuis in Dordrecht hebben gesaboteerd.

Ze wilden ook de intrede van de goedheilige man verstoren met een betoging, maar die werd verboden door de burgemeester van Dokkum (waar de intrede plaatsvond) uit vrees voor rellen, nadat pro-Pieten met groot vertoon de snelweg hadden geblokkeerd.

De Nederlandse krant Algemeen Dagblad riep donderdag samen met een groot aantal Bekende Nederlanders op tot een sinterklaasbestand. De krant wil zo lang sinterklaas in het land is geen discussie over het feest.

"Als we nu eens samen afspreken elkaar niet te bestoken vanaf het moment dat Sint voet op Nederlandse bodem zet tot de dag na zijn vertrek? Dat is het enige wat we vragen: een sinterklaasbestand", klonk het op de voorpagina van de krant.

Binnenin de krant zijn er BN’ers die zich ook uitspreken tegen de felle discussies tijdens de sinterklaastijd. "Deze weken even niet discussiëren, maar feestvieren", zegt Tijl Beckand. Ook premier Mark Rutte spreekt zich uit. "We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december. Je kunt in Nederland heel goed je mening laten horen zonder het feest te verstoren of vernielingen aan andermans spullen aan te richten."

Bedreigd

Niet alleen kinderen zijn de dupe van de pietendiscussie. De Nederlandse presentator Humberto Tan vertelde donderdagavond in zijn eigen talkshow RTL Late Night dat hij al anderhalf jaar beveiliging krijgt, nadat hij het had opgenomen voor Sylvana Simons, een van de vurigste tegenstanders van Zwarte Piet.

"Al anderhalf jaar lopen bewakers met mij mee van hier naar de garage, omdat ik bedreigd word. Waarom? Omdat ik me twee jaar geleden heb uitgesproken over Zwarte Piet", aldus Tan. "Het wordt misschien wat persoonlijk, maar volgens mij wel belangrijk in deze."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer