Stadsparkbezoekers redden te vroeg geboren geitje: “Dat ze over de omheining zijn geraakt, zien we door de vingers”

Turnhout -

Enkele bezoekers van het Stadspark redden dwoensdag een te vroeg geboren en verstoten geitenlam. Het lam stelt het goed en wordt mogelijk geadopteerd. “Misschien zetten we de bok beter niet bij de geiten”, reageert schepen van Dierenwelzijn Stijn Adriaensens (N-VA).

Consternatie op Facebook woensdag: er ligt een geitje te sterven in het dierenpark van het Stadspark en niemand die iets doet! Wat later slagen enkele bezoekers erin om over de hoge omheining van het dierenpark te geraken en het lam weg te halen. Schepen Stijn Adriaensens doet het verhaal.

“Het lam is te vroeg geboren. Daarom is het door de moeder verstoten. Onze diensten verzorgen de dieren goed, maar hadden het lam nog niet opgemerkt. Enkele mensen met een groot hart hebben zich over het lam ontfermd. Dat ze daarvoor over de omheining zijn geraakt, zien we door de vingers.”

De ‘daders’ die het geitje redden.© RR

De schepen nam woensdagavond nog contact met een dierenopvangcentrum, maar dat was al gesloten. “Ils Geysmans uit Gierle (Lille) ving het diertje op en bracht het vrijdagochtend naar dierenartsencentrum Venhei in Kasterlee. Daar is het op dit ogenblik nog en wordt het verzorgd. Het lammetje stelt het goed. Er heeft zich iemand aangeboden die het dier wil opvangen en zelfs adopteren. Dat lijkt ons voor dat lam de beste oplossing.”

“Als we het welzijn van de dieren zouden schaden, zou ook een stad daarvoor worden aangepakt. Dat is niet het geval”

Stijn Adriaensens (N-VA)

Schepen van Dierenwelzijn, Turnhout

Adriaensens ontkent dat de dieren in het Stadspark zouden worden verwaarloosd. “Het klopt dat de weide drassig is en daar waar mensen de dieren voederen, is er veel slijk. Het park is gekeurd en er worden geregeld kwaliteitscontroles uitgevoerd. Als we het welzijn van de dieren zouden schaden, zou ook een stad daarvoor worden aangepakt. Dat is niet het geval. We overwegen wel om duidelijker aan te geven wie kan worden gebeld als een onregelmatigheid wordt vastgesteld en plannen al langer een strenger politiereglement, om te vermijden dat mensen nog ongewenste zaken zoals appelsienschillen voederen aan de dieren. De bok zetten we beter niet constant bij de geiten.”

Liv

De mensen uit Schorvoort die het lammetje hadden weggehaald, konden het niet in huis houden, want daar lopen twee grote honden rond. “Ik merkte in de loop van de avond de commotoie op Facebook op en ik heb Stijn Adriaensens gecontacteerd”, vertelt Ils Geysmans. “Ik wilde het diertje wel door de nacht helpen, ook al ken ik weinig van geiten. Ik heb het noodnummer van Venhei gebeld en ze hebben me verteld wat ik moest doen om het lammetje in leven te houden.”

Ils Geysmans kon het vroeggeboren en verstoten lammetje door de nacht helpen, zodat het bleef leven.© Guy Van Nieuwenhuysen

De mensen die het lammetje brachten, waren onderweg bij een apotheker gestopt. Ze hadden een papfles, een spuitje, melkpoeder en een mengbeker bij zich. “Zelf ben ik dan de hele nacht bij het geitje gebleven. Elk anderhalf uur moest het wat te eten krijgen.”

Ils kon het diertje in leven houden. De dierenarts bevestigde dat het in goede gezondheid verkeert. “We houden het hier, zei de dierenarts. Dat deed even pijn, want het is zo’n schatje. Maar het komt zeker op een goede plaats terecht. De dochter van de mensen die het diertje hebben gered, heet Liv. Ik heb haar beloofd dat ik aan de burgemeester zou vragen dat het geitje haar naam krijgt. Hopelijk kan hij de nieuwe eigenaar daarvan overtuigen.” (gvn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout