Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Vanaken en Wesley houden Club Brugge in de race voor de derde plaats

Monaco-aanvoerder Andrea Raggi houdt Wesley Moraes met alle middelen tegen in Jan Breydel. Rode Duivel Nacer Chadli (l.) komt mee verdedigen.Beeld Photo News

De eer is even gered, de reeks nederlagen gestopt, eindelijk is een puntje behaald. Maar veel schiet Club Brugge niet op met de 1-1 tegen het gehandicapte AS Monaco. Voor de verhoopte derde plaats zal het aan de Azurenkust te doen zijn.

Loïs Openda is de malloot van de avond. Diep in de blessuretijd kopte de invaller een open doelkans aan de verkeerde kant van de paal. Het wás een unieke kans op de eerste overwinning sinds lang in het kampioenenbal, maar op een 2-1 had Club Brugge tegen de A-ploeg van stadsgenoot Cercle echt geen recht.

Waar is de Brugse furie gebleven, die ooit door Europa raasde? Niet afschuiven op de ongelijke voetbaleconomie alstublieft, want ook in deze eeuw heeft Club nog wel gereputeerde en rijke tegenstanders op hun doelgebied geplakt. Ajax onder Trond Sollied bijvoorbeeld, al is dat al even geleden.

Net zoals in alle Champions League-optredens sinds de titel van 2016 was ook nu het grootste deel van deze wedstrijd gewoon slap en kon Club een verzwakt en behoudend counterend Monaco niet echt pijn doen. Oké, twee keer vijf minuten (voor de rust en na de rust) werd Monaco minutenlang bestookt, maar echte kansen leverde dat niet op. Pas later in die tweede helft wel, ook voor Monaco trouwens, maar Ruud Vormer had een selectief geheugen: "Op basis van de tweede helft moet je dik winnen. Ik had die ene bal erin moeten trappen."

Handelshuis Monaco

Dat was schrikken van de kapitein van blauw-zwart, die meestal met een juiste analyse komt. De enige waarheid is dat op basis van de eerste helft FCB nooit naast Monaco had mogen komen. En dat de mooiste kans van de wedstrijd een gemaakte tweede goal van Monaco was, die onbegrijpelijk werd gemist door Moussa Sylla. De 0-2 is veel dichterbij geweest dan de 2-1.

Met enige recul kun je hetzelfde zeggen van de zo ongelukkig verloren eerste thuiswedstrijd tegen Dortmund. Ongelukkig, door het raar doelpunt, maar niet als je de cijfers erbij haalt. Wie geen 40 procent balbezit heeft en op het eigen veld tegen het doel wordt gedrukt, riskeert ongelukkige goals.

De Brugse furie raast niet meer door Europa en misschien dat Club zich optrekt aan deze prestatie, maar dat verandert niets aan de situatie. Zomaar even die derde plaats die recht geeft op een verlengd verblijf in de Europa League gaan halen in Monaco, dat wordt nog een hele klus.

Club mag zich gelukkig prijzen dat Vanaken loopt als een snijboon die nooit het bokaaltje zal halen. Zo blijft hij buiten beeld van de grotere competities

AS Monaco is echt niet zomaar een Franse club die in de tweede helft van de Ligue 1 wat aanmoddert. Het komt ooit wel weer goed en misschien sneller dan we denken. Monaco is een economische grootheid. Van alle 98 eersteklassers uit de grote vijf voetballanden heeft Monaco dit decennium het best geboerd op de verschillende mercato's. Het kocht voor 706 miljoen euro in sinds 2010, waarvan 168 in 2018. Daarop maakte het de laatste negen seizoen in totaal 288 miljoen winst, waarvan 66 in 2018. Overigens wordt de top tien van teams met een positieve handelsbalans bevolkt door vijf Franse ploegen.

Met andere woorden: zelfs een zwaar gehandicapt Monaco, waar na zeven minuten ook nog eens aanvaller Stevan Jovetic uitviel met een bilverrekking, moet normaal genoeg talent in huis hebben om het trotse Club Brugge en zijn geplaagde trainer van de Jupiler Pro League opzij te zetten. Dat gebeurde niet omdat Monaco een Franse ploeg is en die redeneren in uitwedstrijden - tenzij ze PSG heten - dat je al een punt hebt en dat je dat vooral niet op het spel wil zetten.

Opsteker

Natuurlijk zijn er lichtpunten bij Club. Neem Hans Vanaken. Club mag zich gelukkig prijzen dat die loopt als een snijboon die nooit het bokaaltje zal halen, wat overigens schijn is, en zodoende buiten beeld blijft van de grotere competities. Voorlopig althans, want voetballen kan die jongen als geen ander.

Vanaken was de motor van een Club dat het grootste deel van de eerste helft weggaf, maar na het doelpunt van Sylla op het halfuur toch het blauw-zwart gevaarte min of meer aan de praat kreeg. Samen met Wesley Moraes, die ook in de eerste helft een erg knap tegendoelpunt scoorde met het hoofd, haalde hij als enige van zijn team Champions League-niveau. Vormer zakte eens te meer gedeeltelijk door het ijs.

Club kan nu het record van Anderlecht niet meer evenaren. Geen enkele Europese ploeg heeft meer Champions League-wedstrijden op rij verloren dan Anderlecht: twaalf alstublieft. Club was na de nederlaag tegen Dortmund met de achtste nederlaag op rij in de top vijf van de kneusjes gesukkeld en kan met dit gelijkspel nu niet meer slechter doen. Die conclusie is de enige echte opsteker na de derde speeldag in de Champions League.