© Joris Herregods

N-VA en CD&V rond tafel over nieuw provinciebestuur

De N-VA en de CD&V gaan samen onderhandelen over de vorming van een nieuw Antwerps provinciebestuur. Dat betekent dat de sp.a, dat veel stemmen verloren heeft, uit de boot valt. “Samen met de CD&V hebben we 20 van de 36 zetels en dat is een comfortabele meerderheid. Het lijkt me een logische keuze dat N-VA met CD&V verder gaat. Dat weerspiegelt het stemgedrag in de provincie Antwerpen”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA).

pvdp

In het totaal zijn er straks vier gedeputeerden te verdelen. Door de sanering van de provinciebesturen zijn zowel de mandaten als de bevoegdheden fel ingekrompen. “We hebben cultuur, welzijn, sport en jeugd afgegeven. Dat betekent dat het nieuwe provinciebestuur vooral ondersteunde taken gaat uitvoeren. “Daarbij staat efficiëntie en zakelijkheid centraal. Frivoliteiten moet je van het provinciebestuur niet verwachten”, zegt Luk .

De gedeputeerde haalde bij de afgelopen verkiezingen een groot aantal voorkeurstemmen. 43.278. “En daar ben ik best trots op. Op provincieniveau moet ik alleen mijn partijgenoten Jan Jambon in Antwerpen en Theo Francken in Vlaams Brabant laten voorgaan.” Luk Lemmens verwacht overigens niet dat de onderhandelingen met CD&V voor een nieuw provinciebestuur voor grote problemen zal zorgen. “Als je onze partijprogramma’s naast elkaar legt, merk je dat het mogelijk is om een goed akkoord te bereiken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER