© Joren De Weerdt

N-VA vraagt CD&V voor verkennend gesprek

In Heist-op-den-Berg heeft N-VA aan CD&V gevraagd om samen te zitten. Samen zouden de twee partijen een ruime meerderheid kunnen vormen.

Bert Provoost

De voorbije dagen waren er heel wat contacten tussen de verschillende mogelijke coalitiepartners. Oppositiepartij N-VA wil nu de volgende stap zetten en wil uitgebreider praten met CD&V. "N-VA Heist-op-den-Berg heeft CD&V gevraagd om een moment te willen inplannen voor een eerste verkennend gesprek. Om zulk gesprek alle kansen te geven zal vanuit N-VA tot dan geen verdere communicatie naar de pers gebeuren", meldt lijstduwer Jan De Haes dinsdagmiddag.

Als deze twee partijen met tien zetels zouden samengaan, levert dat een ruime meerderheid op van 20 op 35 zetels. Beide partijen hebben tien zetels. Als maar één van de twee grootste partijen in een coalitie zou stappen, dan is er een meerderheid nodig van vier partijen, die dan zou zorgen voor 19 op 35 zetels. Lees er hier meer over.

Maandag hadden verschillende partijen interne vergaderingen om de verschillende mogelijkheden af te toetsen. Verwacht wordt dat de onderhandelingen de komende dagen concreter zullen worden. Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) liet maandag alvast weten dat een akkoord mogelijk nog enkele dagen op zich kan laten wachten.

Na het bericht van N-VA van vandaag laat burgemeester Luc Vleugels (CD&V) nog weten dat hij de voorbije dagen al dezelfde vraag aan N-VA heeft gesteld. “Al doet dat weinig ter zake. Wat vooral belangrijk is, is de open houding van beide partijen in deze moeilijke situatie. En dat geldt voor quasi alle Heistse partijen op dit moment. Dat iedereen praat, stemt me hoopvol dat dit opgelost gaat geraken. Er zijn met alle mogelijke partners contacten, er is nog geen keuze gemaakt”, zegt Vleugels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Gemeenteraadsverkiezingen 2018