N-VA past voor samenwerking met Forza Ninove: “Jezelf uitnodigen getuigt van weinig stijl”

Het is definitief: Forza Ninove komt ondanks een monsterscore bij de verkiezingen van zondag niet aan de macht in de Oost-Vlaamse gemeente. De lijst van Guy D’haeseleer had al zijn hoop gevestigd op een coalitie met N-VA, maar de ontmoeting tussen beide partijen is afgelast. “Ik wil een gesprek met De Wever”, zegt D’haeseleer, maar die wil daar niet van weten. Nu is beslist dat N-VA voor een oppositiekuur kiest.

gjs

De chocomoussefoto. Wat zal Guy D’haeseleer de voorbije uren al gewenst hebben dat hij die foto nooit gedeeld zou hebben. Op de foto zie je zwarte mannen in het water, maar de kopman van Forza Ninove schreef erbij dat hij “vroeg op was om de chocomousse klaar te maken voor ons Breughelfestijn, en het is niet van het pakske”.

LEES OOK. N-VA weigert coalitie met Forza Ninove door chocomoussefoto, maar kopman deelde nog meer racistische foto’s

“Een ludieke grap”, noemde D’haeseleer het, “die niet racistisch bedoeld was”. “We proberen ons jaarlijks festijn altijd ludiek aan te kondigen. Men heeft er een van de vijf aankondigingen uit genomen. Een andere over rijstpap liet een aantal Chinezen zien, de kippen kondigden we aan met dioxinekippen en de salade met een vrachtwagen mest.”

UW MENING. Wat met het cordon sanitaire op gemeenteniveau?

“Mensen die mij kennen, weten dat ik geen beetje racist ben. Ik heb ook Afrikaanse kiezers”, zegt D’Haeseleer. Hij voelt zich tegengewerkt door de andere partijen in Ninove. “Dit is gevoed door Samen en Open VLD, die enkel nog een Facebook-post hebben om een samenwerking tussen Vlaamse partijen tegen te houden. Ik hoop dat het gezond verstand nog mag zegevieren. Veertig procent heeft op ons gestemd.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ontmoeting met N-VA afgelast

Toch leek het al een uitgemaakte zaak dat Daarop heeft de lokale partijafdeling een afspraak met Forza Ninove dinsdag afgezegd. De vraag of er dan zeker geen samenwerking komt, wilde Karolien De Roose (nummer 2 op de N-VA-lijst) niet beantwoorden. “We gaan eerstdaags verduidelijken wat en hoe. Laat ons wat tijd.”

D’haeseleer betreurde de beslissing van N-VA. “Ik zou graag een gesprek hebben met Bart De Wever om een en ander te verklaren”, zei hij bij VRT Nieuws. De N-VA-voorzitter zit daar niet op te wachten. “Jezelf publiekelijk uitnodigen getuigt van weinig stijl”, zei De Wever. “De gesprekspartner bij lokale onderhandelingen is onze lokale afdeling. Die geniet ons volste vertrouwen.”

Nog foto’s en video’s opgedoken

Maar een blik in het verleden van D’haeseleer op sociale media leert dat de Ninovieter niet zo onschuldig is als hij graag laat geloven. Want onze redactie vond al drie bijkomende foto’s die de man op Facebook gedeeld had waar minstens één vraagteken bij geplaatst kan worden.

“Na intern overleg en aftoetsen met de nationale partijleiding is het bestuur vtot de conclusie gekomen niet in te gaan op de uitnodiging van Forza Ninove”, zegt het bestuur van N-VA Ninove nu.

“De kiezer ziet N-VA duidelijk niet als geschikte partij om de problemen die Ninove wel degelijk kent, op te lossen. Deze impasse die is veroorzaakt door de huidige meerderheid, kan beter worden opgelost door partijen die hiervoor een duidelijk mandaat hebben gekregen en een comfortabele meerderheid op de been kunnen brengen. Wij leggen ons dan ook neer bij de beslissing van de Ninovieter en kiezen daarom ook de volgende 6 jaar voor de oppositie. Dit wil echter niet zeggen dat onze partij Ninove in onbestuurbaarheid wil storten. Onze mandatarissen zullen, vanuit de oppositie, dossier per dossier beoordelen en deze steunen indien dit het algemeen belang van de stad dient”, klinkt het nog in een persbericht.

© rr

© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER