Leo Maes illustreert de nieuwkomers hoe ze zaadbommen kunnen maken.© BERT DE DEKEN

“Nederlands moeilijk”: Nieuwkomers leren de taal en helpen de natuur een handje in de Culturentuin

Turnhout -

“Wat is potgrond?” De nieuwkomers staan rond vrijwilliger Leo Maes. Hij wil hun leren hoe je zaadbommen maakt, maar meteen ook weer enkele nieuwe Nederlandse woorden aanreiken. In het project Culturentuin verbindt Natuurpuntmuseum nieuwkomers met elkaar en met de natuur.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het duurt even voor ze potgrond koppelen aan zand, een woord dat ze wel al kennen. Maar Leo heeft in ieder geval hun aandacht. “Wat is compost?” vraagt hij ook. Hij laat iedereen ruiken. Vrijwilliger Nathaly kijkt geamuseerd toe. “Deze mensen hebben wel geleerd dat we in België afval sorteren. Hier ontdekken ze waarom we dat doen.”

Met compost, potgrond, wat water en bentoniet maken ze samen met Leo zaadbommen. Daarmee kunnen ze een bloementuin aanleggen. “Ons is ooit geleerd dat we bijen moeten doden, maar we doen onszelf en de bijen een groter plezier met een bloemenweide”, zegt Nathaly. “We leren hier overigens ook dat ook in de bijenfamilie verschillende culturen bestaan.”

Nathaly en Leo zijn vrijwilligers in het Natuurpuntmuseum, waar elke maand mensen van verschillende culturen samenkomen voor een interactieve en verbindende natuuractiviteit in de biodiverse tuin. Ondertussen pikken ze ook wat woorden Nederlands op. Het project Culturentuin is ontstaan in samenwerking met Meer Natuur in de Stad, Villa Mescolanza, vzw De Sleutel en Ligo Kempen. De nieuwkomers zijn anderstalig en volgen een cursus Nederlands bij Ligo Kempen.

In de kelder van het museum begeleidt vrijwilliger Guy enkele nieuwkomers bij het maken van een bijenhotel. Daham is daar heel handig in. De naam van het voorwerp dat hij maakt, kost hem wat meer moeite. Maar bij een vorige bijeenkomst leerde hij alvast de namen van enkele vogelsoorten. “Duif”, herinnert hij zich meteen.

Badrajomal en Karima (rechts) bouwen een bijenhotel.© BERT DE DEKEN

“Voor honing”, illustreert Karima. “Met hout en bamboe.” Karima woont al zes jaar in Turnhout met haar drie kinderen, maar met de taal blijft ze worstelen. “Ik spreek wel vlot Arabisch en Spaans”, zegt ze. “Nederlands moeilijk.” De activiteiten in de culturentuin vindt ze wel erg waardevol, want hier steekt ze meer op van het Nederlands dan in de klas. En ze heeft contact met andere nieuwkomers, zoals Badrojamal (spreek uit: Bedrojemel), die in Brecht woont. In Brecht is geen school voor anderstalige nieuwkomers, daarom komt Badrojamal elke keer naar Turnhout. Volgende week helpt ze ook op het Mooov Filmfestival. “Dat is stage”, zegt ze. “De Roemeense Elena luistert lachend toe. “Nederlands moeilijk voor iemand van vijftig”, zegt ze. Haar kinderen spreken wel vlot Nederlands.

Daham (midden) heeft minder moeite met het maken van een bijenhotel dan met het Nederlands.© BERT DE DEKEN

Na het knutselen volgt nog een wandeling in de prachtige museumtuin van Natuurpunt. “Vorige keer hebben we hen daar verteld welke insecten ze kunnen vinden in de tuin”, vertelt Leo. “Maar ik weet niet of ze nu nog weten wat de regenworm en wat de pissebed is. Geen erg, je voelt dat ze willen bijleren. Het enthousiasme is groot. Dat is wat telt.”

“De culturentuin is een succes”, beaamt Heleen Bosman. “Ook de Ligo-leerkrachten en de vrijwilligers zijn enthousiast. Het project wordt daarom voortgezet en uitgebreid naar de afdeling van Ligo in Herentals. Natuuracademie, de educatieve afdeling van Natuurpunt, haalt inspiratie uit dit project en zet het voort met reeksen voor nieuwkomers over heel Vlaanderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout