Sasja Janssen, de eerste winnares van de Johan Polak Poëzie Prijs. Foto Bianca Sistermans

Sasja Janssen wint eerste Johan Polak Poëzie Prijs (met 50.000 euro evenveel waard als grote romanprijzen) 

De winnaar van de Johan Polak Poëzie Prijs is bekend: de Nederlandse dichteres Sasja Janssen met haar bundel 'Virgula'. De prijs is een nieuwe onderscheiding voor de beste dichtbundel van de afgelopen drie jaar. En er hangt een fiks bedrag aan vast: 50.000 euro. Dat is evenveel als de grote fictie- en non-fictieprijzen.

'Virgula', een dichtbundel van de Nederlandse Sasja Janssen, wint de allereerste Johan Polak Poëzie Prijs. 'Virgula' verscheen in 2021, en kreeg applaus van lezers en jury's. Het boek won eerder ook de Awater-prijs en werd voor maar liefst vier andere genomineerd: de Grote Poëzieprijs, de Herman de Coninck-, de Ida Gerhardt- en de KANTL Poëzieprijs. De bundel is intussen ook vertaald in het Spaans en het Engels. 

'Virgula' is Latijn voor komma. Sasja Janssen gebruikt het als een motief in haar gedichten, die onder meer ook over borstkanker gaan. Janssen (°1968) schrijft ook romans en verhalen en doceert poëzie aan de Schrijversvakschool Amsterdam.

Beluister: Sasja Janssen leest een gedicht voor uit haar bekroonde bundel:

50.000 euro, even veel als de Boon, Libris en Boekenbon-literatuurprijzen

De Johan Polak Poëzie Prijs levert Sasja Janssen 50.000 euro op. Dat is uitzonderlijk veel geld voor een poëziebekroning. Het bedrag is even hoog als dat voor de grote fictie- en non-fictieprijzen in ons taalgebied, zoals de Boon, de Boekenbon en de Libris. De winnaar van die laatste wordt maandag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat de Johan Polak Poëzie Prijs wordt uitgereikt. Die gaat naar de beste bundel van de afgelopen drie jaar. De prestigieuze onderscheiding is een nieuwkomer, naast de bekende Herman de Coninckprijs of de Grote Poëzieprijs. Johan Polak was een Nederlandse uitgever, boekhandelaar en homo-activist. Hij overleed in 1992, maar zijn gedachtegoed leeft voort in de 'Johan Polak Stichting tot Instandhouding van het Bijzondere Boek'. Die is nu gestart met de nieuwe poëzieprijs en garandeert dat die ten minste 25 jaar zal bestaan.  

Meest gelezen