Iran vervolgt journalisten na BBC-programma over dood 16-jarig meisje tijdens protesten

© LightRocket via Getty Images

De Iraanse autoriteiten hebben “een aantal journalisten en activisten” aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, zo meldt de omroep zelf. Documentaireprogramma BBC Eye besteedde een aflevering aan de dood van de 16-jarige betoger Nika Shakarami door toedoen van de autoriteiten.

Bron: BELGA

De BBC berichtte over de dood van de tiener, die in 2022 verdween bij een protest tegen de regering. Uit dat onderzoek bleek dat ze slachtoffer werd van seksueel geweld en vervolgens werd gedood door drie medewerkers van de Iraanse veiligheidsdiensten.

Het Iraanse agentschap Mizan, dat wordt gerund door de Iraanse rechtspraak, stelt dat de BBC-berichtgeving “nep, onjuist en vol fouten” was. Dat zou geleid hebben tot een “verstoring van de psychologische veiligheid van de samenleving”. Eerder noemde de minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi de BBC-berichtgeving een vooropgezet plan van “vijanden en hun media”.

Voor hoeveel activisten en journalisten vervolging dreigt, is niet precies duidelijk maar twee Iraanse journalisten die online commentaar hadden gegeven op het rapport, zeiden dat aanklagers een zaak tegen hen hadden geopend.

Een van hen, Mohammad Parsi, schreef op X dat het Openbaar Ministerie in Teheran hem had gedagvaard voor het publiceren van een “artikel over Nika Shakarami en de details van haar moord”.

De tweede, Marzieh Mahmoodi, liet weten dat “noch de aanklacht noch de details bekend zijn”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen