De vorige BMW van Julien Herremans brandde in 2022 uit tijdens een vakantie in Italië.© bar

Julien moet BMW inleveren wegens technisch mankement, maar zijn auto ging twee jaar geleden al in vlammen op

Hemiksem -

Een recente oproep van BMW om zijn wagen binnen te brengen wegens een mogelijk technisch mankement roept bij Hemiksemnaar Julien Herremans bijzonder nare herinneringen op. Twee jaar geleden ging zijn BMW 520 D Gran Turismo op vakantie in Italië om een onverklaarbare reden in vlammen op. “Ik kreeg een paraplu en 2.000 euro als compensatie.”

Bart Roggeman

Toen Julien Herremans vorige maand een brief van BMW in de bus kreeg, was zijn verbazing groot. Hij zou zijn BMW Gran Turismo moeten inleveren omdat werd vastgesteld dat er zich mogelijk een probleem zou kunnen voordoen met de uitlaatgascirculator. In het meest extreme geval zou dat zelfs kunnen leiden tot een voertuigbrand. Maar blijkt dat zijn auto in 2022 al volledig was uitgebrand. 

“In november 2013 werd onze droomwagen geleverd. Al die jaren waren er geen problemen en we zorgden ervoor dat het onderhoud bij onze concessiehouder ook altijd op tijd gebeurde”, vertelt Julien. “Op woensdag 6 september 2022 vertrokken we voor een korte vakantie naar Italië, richting het Gardameer. Tien kilometer voor onze bestemming kreeg ik plots een melding op het dashboard, dat we dringend naar een erkende BMW-garage moesten rijden.”

“Maar na amper een minuut roken we in de auto al dat er iets mis was. Ik heb nog geprobeerd het vuur te blussen met het brandblusapparaat, maar er was geen houden aan. In amper een paar minuten stond onze wagen in lichterlaaie. We konden niet anders dan vluchten. Van de wagen bleef niet meer dan een hoop verwrongen staal over, zelfs de velgen waren gesmolten.”

© RR

“In onze zoektocht naar een auto om verder te kunnen, kwamen we daar in contact met iemand uit Niel die daar bij een verhuurbedrijf werkte. Hij zei toen al dat het niet de eerste keer was dat hij met een uitgebrande BMW geconfronteerd werd.”

“We kregen een paraplu en 2.000 euro korting voor de aankoop van een tweedehandswagen. Over een technische expertise werd niet gesproken”

Julien Herremans

BMW-eigenaar

Julien Herremans met de brief van BMW met de vraag om zijn wagen in te leveren.© bar

Weer in België stapte de Hemiksemnaar naar zijn concessiehouder. “We kregen een paraplu en 2.000 euro korting voor de aankoop van een tweedehandswagen. Over een technische expertise werd niet gesproken. Tenslotte bleef er van mijn wagen helemaal niks over. Het komt ook niet in je op om zo’n hoop verwrongen staal vanuit Italië naar België te laten overbrengen. Hoeveel had mij dat dan nog gekost?”

Tot vorige maand de brief van BMW in de bus viel. “Het werd allemaal mooi uitgelegd, alleen waren ze vergeten dat mijn wagen al in vlammen was opgegaan. Als ze zelf al aangeven dat zich een technisch mankement zou kunnen voordoen, is dat toch een teken aan de wand ? Door die ervaringen ben ik ook een en ander gaan opzoeken en moest ik vaststellen dat er al meer BMW’s om een onverklaarbare reden in brand zijn gevlogen. Het enige wat ik nu te horen krijg, zijn excuses en dat ze door het gebrek aan een technische expertise niet kunnen ingaan op verdere compensatie.”

Oorzaak

In een schrijven aan de gedupeerde liet BMW Group Belux al weten de situatie te betreuren, maar dat er weinig kan gebeuren. “Er is naar BMW Belux toe nooit een uitnodiging geweest voor een technische expertise. Een oorzaak aanduiden is daarom ook niet mogelijk. We verwijzen ook graag naar de opvolging die werd gegeven aan uw dossier in 2022. Uw concessiehouder heeft ons gecontacteerd om toelichting te geven. We stelden een ‘commerciële geste’ voor, zonder enige bekentenis van schuld. Er werd op dat moment geen expertise uitgevoerd”, luidt de mededeling.

“We betreuren de gang van zaken en hebben alle begrip voor de ontgoocheling”, zegt BMW Belux-woordvoerder Jeroen Lissens. “Omdat er geen expertise gebeurd is, is het onmogelijk om een uitspraak te doen over de oorzaak van de brand. Er zijn 101 mogelijkheden die een autobrand kunnen teweegbrengen. Wij hebben geen enkel middel meer om aan te tonen dat dit specifiek probleem de oorzaak was.”

Is jouw BMW ook uitgebrand en weet je niet wat de oorzaak was? Reageer via hier@reageren.be.

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen