België en Nederland roepen bevolking op extra waakzaam te zijn tijdens reizen naar Frankrijk

Agenten patrouilleren in de buurt van de Eiffeltoren in Parijs.© REUTERS

Nederland stelt zijn reisadvies voor Frankrijk bij van code groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Ook ons land paste eerder het reisadvies aan en roept Belgen op om zeer waakzaam te zijn in Frankrijk. “Vermijd grote bijeenkomsten”, klinkt het.

mts
Bron: De Telegraaf

Zondag verhoogde Frankrijk het nationale dreigingsniveau naar het hoogste niveau, waarmee de terrorismedreiging wordt ingeschat als “waarschijnlijk”. Aanleiding was de aanval op een concertzaal in de buurt van Moskou, waarbij 137 mensen om het leven kwamen. Die aanslag werd opgeëist door de terreurorganisatie ISKP, een groep die volgens de Franse president Emmanuel Macron al aanslagen probeerde te plegen in Frankrijk. Volgens de Franse overheid gelden de verhoogde risico’s vooral in grotere steden. Door over te schakelen op het hoogste dreigingsniveau kan de Franse overheid meer veiligheidsmaatregelen inzetten om burgers te beschermen.

Het noopte tot een aanpassing van de reisadviezen in België en Nederland. Op dezelfde dag dat Frankrijk het dreigingsniveau opschaalde, paste ons land zijn reisadvies voor Frankrijk aan. “Het hoogste dreigingsniveau, urgence attentat, is van toepassing voor heel Frankrijk. De Franse autoriteiten kunnen in dit kader specifieke maatregelen afkondigen. Belgen ter plaatse dienen zeer waakzaam te zijn, grote bijeenkomsten en plaatsen met een grote hoeveelheid personen te vermijden, en de richtlijnen van de lokale autoriteiten op te volgen”, meldt de FOD Buitenlandse Zaken.

“We houden onze adviezen continu up-to-date. Het huidige reisadvies is al sinds zondag aangepast aan de nieuwe situatie in Frankrijk en is zeer accuraat, zodat de reiziger goed geïnformeerd kan vertrekken”, zegt woordvoerder Wouter Poels van Buitenlandse Zaken.

In Nederland springt het strengere reisadvies nog meer in het oog, omdat onze noorderburen met kleurcodes werken. In plaats van groen (“geen bijzondere veiligheidsrisico’s”) kleurt Frankrijk nu, als enige EU-land, geel (“let op, er zijn risico’s”) op de kaart van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Olympische Spelen

Frankrijk is de populairste vakantiebestemming onder Belgen. Komende zomer zal het extra druk zijn bij onze zuiderburen, aangezien in de hoofdstad Parijs de Olympische Spelen zullen plaatsvinden, een evenement dat de hoogste staat van paraatheid vergt bij de Franse veiligheidsdiensten. Bij de openingsceremonie, een bootparade over de Seine door het hart van Parijs, wordt de rivier kilometers lang afgezet, 45.000 agenten zijn op de been en in het water liggen honderd duikers klaar voor noodgevallen. Alle gebouwen met zicht op de rivier moeten worden gecontroleerd en alleen gescreende bezoekers mogen zich nog in de buurt vertonen.

Voor de jaarwisseling zette Frankrijk al 90.000 agenten in, waarvan 6.000 in Parijs, plus 5.000 militairen. Toen was het vooral de oorlog in Gaza die angst voor acties van geradicaliseerde types aanwakkerde. Op 2 december stak een 26-jarige IS-aanhanger een Duitse toerist dood en raakten twee anderen gewond bij de Eiffeltoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen