Disneyland moet duizenden euro’s boete betalen voor grap met poedel

© Hollandsehoogte

Disneyland Paris moet een morele schadevergoeding van maar liefst 30.000 euro betalen. Dat besliste de Franse rechter zopas over een zaak die dateert uit 2011. Het pretpark zou een van zijn medewerkers publiekelijk vernederd hebben door de man die als hondengeleider werkt een poedel te geven.

evdg

De medewerker in kwestie, een hondengeleider die deel uitmaakt van het beveiligingsteam dat onder meer explosieven opspoort, werd in april 2011 op non-actief gesteld. De reden? Hij zou zijn herdershond slecht verzorgd hebben, het dier stierf aan een tekenbeet.

Na een arbeidsinspectie bood Disney de medewerker een nieuwe hond aan. Maar in plaats van een herdershond, kreeg de man een poedel toegewezen. Volgens de man was dat enkel en alleen maar bedoeld om hem publiekelijk te vernederen. Hij ontkent ook dat hij zijn herdershond slecht behandeld heeft, collega’s van de man én een dierenarts bevestigen dat. De medewerker had er namelijk alles aan gedaan om het dier te redden.

Morele intimidatie

Een advocaat van Disneyland beweert dat poedels ook heel geschikt zijn om explosieven op te sporen. De rechter vroeg zich daarop af waarom een andere medewerker in diezelfde periode dan wel een Duitse herder ontving. “Er lijkt alleen maar voor een poedel gekozen te zijn om de man belachelijk te maken en zijn waardigheid aan te tasten”, luidt het oordeel. Disneyland Paris krijgt dan ook een boete van 30.000 euro voor morele intimidatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen