Direct naar artikelinhoud
Podgrond

Beleef rechtszaak tegen agent die zwarte jongen doodschoot vanop eerste rij

Politieman Jason Van Dyke (r) verschijnt deze week voor de rechter op beschuldiging van moord op de 17-jarige Laquan McDonald.Beeld AP

In de rubriek PODGROND gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week : 16 shots, een journalistieke podcast waarin alles uitgelegd wordt over de dood van de 17-jarige zwarte jongen Laquan McDonald en de rechtszaak achteraf.

In oktober 2014 werd de 17-jarige Laquan McDonald in Chicago doodgeschoten door een blanke politieagent. Zelfverdediging, stond toen in het verslag, want de zwarte jongen zou de politie herhaaldelijk met een mes bedreigd hebben. 400 dagen later kwam een video naar boven waarin de hele wereld kon zien hoe de jongen eigenlijk juist wegliep van de politie en agent Jason Van Dyke 16 kogels in het lichaam van McDonald schoot. Een golf van protesten  brak toen uit in de straten van Chicago en de agent werd aangeklaagd.

'16 Shots' is een podcast die je gehoord moet hebben

Nu, drie jaar later, start de rechtszaak waarin Van Dyke terechtstaat voor moord. The Chicago Tribune maakte samen met WBEZ, de publieke radiozender van Chicago, een podcast die een overzicht geeft van wat gebeurd is én bijna live de rechtszaak verslaat en duidt.

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van de podcast is de balans in hun verslaggeving. In de eerste vier afleveringen legt journaliste Jennifer White het volledige verhaal bloot. Een knap staaltje reconstructiejournalistiek waarin alle feiten in detail worden besproken. Met oog voor beide kanten van het verhaal.

Strafblad

De eerste aflevering vat het levensverhaal van de 17-jarige Laquan McDonald samen. Zijn beste vrienden spreken over zijn gevoel voor humor en over zijn wat aparte manier van wandelen. Maar je verneemt ook dat hij al minstens vijf pleeggezinnen versleten had en dat zijn strafblad lang niet meer blanco was.

Ook agent Jason Van Dyke mag uitleggen waarom die beruchte veertiende oktober de moeilijkste dag van zijn leven was, en zijn vrouw vertelt daarbij dat Jason ooit agent werd om de wereld te verbeteren. Al is het ook niet zomaar een interview: Van Dyke werd omringd door zijn advocaten en een media-adviseur; de journalist mocht niet zomaar elke vraag stellen. (Van Dyke kreeg trouwens een boete van de rechter omdat hij de voorwaarden heeft geschonden door zijn verhaal te doen in de media voor de rechtszaak begon.)

Een knap staaltje reconstructiejournalistiek waarin alle feiten in detail worden besproken. Met oog voor beide kanten van het verhaal

De derde aflevering valt op door de knappe montage op van twee gebeurtenissen die zich gelijktijdig afspeelden in 2015. De makers mixen het geluid van de inhuldiging van de nieuwe kerstboom in Chicago met de eerste protesten en reacties na het zien van de video van de dood van McDonald. Ook het interview met een politieagent in Chicago na de protesten blijft nazinderen. De agente was bang om mensen te helpen op straat, laat staan aan te houden, bang om uitgescholden te worden, bang om iets verkeerd te doen.

Rechtszaak

Nu de rechtszaak is begonnen, brengt 16 shots telkens een nieuwe aflevering uit zodra er nieuws is. De stijl van deze afleveringen is anders. Het is meer nieuwsverslaggeving en je hoort vaker justitie-experts. Zo leren we hoe moeilijk het was om een jury samen te stellen die nog niet beïnvloed was door de mediaberichtgeving. En er wordt ook getelefoneerd met twee gedetineerden die vanuit de cel alles op de voet volgen.

16 shots is een podcast waar je haren soms van gaan rechtstaan. Waarbij je soms zin hebt om je smartphone uit te zetten als men bijvoorbeeld te gedetailleerd vertelt over hoe McDonald gestorven is. Maar het is ook een podcast die je moet gehoord hebben en die op een knappe en objectieve manier deze - voor de Amerikaanse samenleving - belangrijke zaak belicht.

16 shots is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict.