Twintiger riskeert 2 jaar opsluiting voor levensbedreigende slag tijdens kermisfuif in Voeren: “Slachtoffer verloor gewoon zijn evenwicht”

Een 28-jarige man uit Voeren moet vrezen voor een opsluiting van twee jaar, eventueel met uitstel, voor het toebrengen van een slag aan een medewerker van de kermisfuif in zijn dorp dat plaatsvond op 5 september 2016. Toen het feestje werd afgerond kregen de twee het met elkaar aan de stok. Wat heen-en-weergeduw zorgde ervoor dat het slachtoffer met zijn hoofd op de stoep belandde. De man verkeerde 48 uur in levensgevaar, lag vier weken in coma en revalideerde zes maanden lang. Toch kon zijn cliënt hier niets aan doen, aldus raadsman Bert Partoens voor de beklaagde. “Het slachtoffer verloor gewoon zijn evenwicht.”

ShDe

Op 5 september 2016 trok de twintiger, die naast zijn zelfstandige activiteit ook als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag is, na een lange werkdag met enkele vrienden naar het dorpsfeest naar aanleiding van de carnavalsstoet in Voeren. Zoals elk jaar sloten de kameraden de keet graag af. Om half drie werd er opgeroepen om het laatste pintje leeg te drinken en stilaan naar huis te gaan. Toen een van de organisatoren de mannen persoonlijk aansprak om de boodschap nog eens over te brengen, liep het uit de hand. Volgens het slachtoffer ontaarde een vriendelijk verzoek in een verhitte discussie waarbij hij uiteindelijk een bijna doodsmak maakte na een onverwachte vuistslag op zijn voorhoofd.

Kraag

Volgens de beklaagde, zijn raadsman en enkele getuigen die het tafereel konden aanschouwen, moet het verhaal genuanceerd worden. Zo zou de medewerker een bazige houding aangenomen hebben en wilde hij de groep vrienden meteen de tent uitzetten zonder reden. “Ik zei nog dat we zoals elk jaar rustig ons pintje zouden opdrinken en dan zonder morren naar huis zouden gaan”, aldus de 28-jarige brandweerman. “Maar om een of andere reden greep hij me opeens bij de kraag. Ik denk dat hij er niet tegen kon dat ik hem tegensprak.” De raadsman van de twintiger, meester Bert Partoens, schetst het verdere verloop van de feiten als een daad van wettige zelfverdediging. “Die man is géén lid van de security, maar toch vond hij het nodig om mijn cliënt vast te nemen. Mijn cliënt heeft tot vier keer toe gevraagd om hem los te laten, maar dat gebeurde niet. Wat doe je dan? Dan geef je al eens een duw. Dit was wettige zelfverdediging, het is zelfs een soort van reflex.”

48 uur in levensgevaar

De man viel achterover terwijl de twintiger hem naar eigen zeggen nog probeerde vastgrijpen om de val te breken. Maar er kon niet verholpen worden dat de man met zijn hoofd tegen de stoep viel met een schedeltrauma en hersenbloeding tot gevolg. “Als brandweerman wist ik meteen dat dit niet klopte toen hij bewusteloos bleef liggen”, verklaarde de twintiger voor de rechter. Het slachtoffer werd onmiddellijk afgevoerd naar het ziekenhuis in Luik waar hij 48 uur in levensgevaar verkeerde. “Op een bepaald moment hebben de dokters mijn vader en zus zelfs gevraagd om afscheid te komen nemen. Het ging geen uren meer duren”, getuigde het slachtoffer.

Geen agressieve aanval

Uiteindelijk kwam de man er toch doorheen na vier weken coma en een revalidatie van zes maanden. Al moet hij wel leren leven met hoofdpijnen en oncontroleerbare epilepsieaanvallen. Zijn raadsman vraagt daarom een aanstelling van een deskundige om de werkelijke en blijvende schade te bepalen. Volgens het openbaar ministerie is er geen sprake van wettige zelfverdediging. “Het bij de kraag nemen van iemand kan niet gezien worden als een agressieve aanval. Wat ik wel kan begrijpen is dat de beklaagde deze zware gevolgen nooit gewild heeft.” Zij vraagt een celstraf van twee jaar met uitstel, maar liet ook verstaan dat een werkstraf binnen de mogelijkheden valt.

Vonnis volgt op 19 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer