Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hoe Japanse spelers STVV op PO1-koers brengen

Daichi Kamada.Beeld Photo News

Sint-Truiden pronkt na de heenronde op een vijfde plek - virtueel goed voor Play-off 1. De Japanse inbreng valt op met Tomiyasu, Kamada en Endo als sportieve meerwaarden.

STVV telt met Takehiro Tomiyasu (20), Daichi Kamada (22), Wataru Endo (25), Takahiro Sekine (23) en Yuta Koike (22) liefst vijf Japanse spelers. Niet onlogisch dat STVV sinds de overname door de Japanse onlinemediagroep DMM in die vijver vist. Twee van hen zijn intussen niet meer weg te denken uit de basisploeg. Tomiyasu mag nog erg jong zijn, hij presteert secuur en volwassen als centrale verdediger en miste dit seizoen nog geen minuut. Kamada laat zich offensief gelden. Na Eupen staat zijn teller op acht doelpunten en staat hij gedeeld vierde in de topschuttersstand van 1A. Maar van de toptien is hij gemeten aan de speeltijd - één goal om de 73 minuten - wel het meest efficiënt.

Trainer Marc Brys zegt erg tevreden te zijn over beide Japanners. De progressie van Tomiyasu is enorm: "Vorig seizoen speelde hij maar één minuut, waarin hij geen bal raakte. Nu is 'Tomi' een heel goede verdediger: kopbalsterk, positioneel intelligent, snel, goed in de intercepties en redelijk tweevoetig. Hij kan nog werken aan zijn lange bal, maar hij is pas twintig, dan kan je nog veel aan ervaring winnen.”

Brys is ook gecharmeerd door zijn mentaliteit, zo illustreert hij met een anekdote van begin dit seizoen: "Dan train ik hard, soms twee sessies van tweeënhalf uur per dag. Ik zei Tomiyasu dat zijn passing met binnenkant voet niet 100 procent was. Dan ging hij na de training urenlang in zijn eentje tegen zo'n muurtje trappen met binnenkant voet. Niet één dag; ook dag twee en drie... Ik ging om halfzeven naar huis. Ik moest hem tegenhouden, of hij bleef bezig.”

Brys wil niet alle Japanners in zijn groep op één hoop gooien. "Zij hebben allemaal hun eigen karakter. Net zoals bij ons een Waal of Vlaming, of een Limburger of Antwerpenaar kunnen verschillen. Ik stel wel vast dat mijn Japanse spelers heel gedreven zijn om hun doel te bereiken. Het zit wat in hun cultuur dat ze niet willen falen. Daarom doen ze hun uiterste best."

Takehiro Tomiyasu.Beeld Photo News

Geen complimentjes

Volgens Brys is Kamada stoïcijnser, koeler. Ook nu hij veel scoort, toont hij weinig emotie. "Ik wenste hem proficiat met zijn goals, maar dan zegt hij laconiek: 'Ik kan nog mooiere maken.' Hij hoeft geen complimentjes." Brys ziet het rendement van Kamada - in principe een centrale middenvelder - niet los van zijn meer vrije rol: "Ik gebruik hem meer als een 'negenenhalf', hij zweeft tussen het middenveld en de voorlijn en geniet de vrijheid om ideaal positie te kiezen en in de zestien op te duiken."

Kamada is gehuurd van Frankfurt, maar STVV beschikt over een optie om hem vast te leggen. Van de andere drie Japanners bij STVV draaft ook Endo geregeld op, en dit als verdedigende middenvelder. Koike en Sekine kwamen door blessures tot nu toe nauwelijks aan bod. "Maar Sekine zal absoluut nog aan spelen toekomen", zegt Brys.

Volgens Brys doen de Japanners ook niet aan kliekvorming: “Het is niet zo dat ze alleen met elkaar optrekken. Ze zitten door elkaar aan tafel, zoals het hoort." De Japanse inbreng maakt STVV wel populair in Japan, zoals Standard dat enkele seizoenen geleden was, met Kawashima, Nagai en Ono in de kern. Zij zorgden voor een toeloop van Japanse media, af en toe passeerde een toeristenbus met Japanse fans. Dit seizoen kon de Pro League de uitzendrechten van de Belgische competitie versassen aan de Japanse zender Sky PerfectTV. Dat staat niet los van STVV.

‘Het is niet zo dat ze alleen met elkaar optrekken. Ze zitten door elkaar aan tafel, zoals het hoort’
Marc Brys, trainer STVV

"Twee van de grootste Japanse zenders filmden hier al", zegt Brys. "Wij zijn daar nationaal nieuws. Endo is ook een international en Tomiyasu komt bij de selectie. Het is mooi dat STVV zo weerklank krijgt in Japan."

Wataru Endo.Beeld Photo News