Direct naar artikelinhoud
Sorry voor alles

Dit zijn de twee grootste zotten van 'Sorry voor alles'

Wannes Deleu (links) en Kamiel De Bruyne, de twee grootste zotten achter het tweede seizoen van 'Sorry voor alles'.Beeld Eric de Mildt

Kun je Sorry voor alles, het Emmy-winnende verborgencamera-programma van Eén, een tweede keer maken? De makers bewijzen van wel. Al moesten ze voor frisse ideeën wel op trip met een schrale camper.

“Je hebt de juiste ploeg zotten nodig die dit willen maken”, vertelt Olivier Goris, netmanager bij Eén, bij de aankondiging van het tweede seizoen van Sorry voor alles. De grootste zotten zijn bedenker Kamiel De Bruyne (25) en zijn nieuwe eindredacteur Wannes Deleu (33), de tv-maker die begin dit jaar een maand als dakloze leefde voor Op straat.

Wat een gesprek over het programma zou worden, mondt al snel uit in een uitgesponnen reisverslag. Inclusief fotopresentatie.

In februari werden de twee samen gezet om na te denken over de toekomst van het programma. Ze besloten dat buiten de kantoormuren te doen. Eerst in een hippe koffiebar. 

Maar toen herinnerde De Bruyne zich iets wat hij ooit op een 'travel hacking'-site had gelezen. “Tijdens het hoogseizoen worden veel campers verhuurd aan mensen die naar het zuiden rijden”, vertelt hij. “Voor één Britse pond kun je een camper die in het zuiden gestrand is voor zeven dagen huren, zolang je hem maar terugbrengt naar het depot. In ons geval moesten de camper van Rome naar Amsterdam brengen. Zelfs het vliegticket naar het startpunt is inbegrepen.”

Kamiel De Bruyne (boven) en Wannes Deleu.Beeld Eric de Mildt

“Klonk als een topplan”, grijnst Deleu. “Maar alles wat kon mislopen, is misgelopen. Het begon al in Zaventem, waar bleek dat onze vliegtickets voor een verkeerde dag waren geboekt. Maar we moesten de volgende ochtend al in Rome zijn. Er waren die dag geen vluchten meer, maar wel vanuit Rotterdam. Dus hebben we naar daar gelift, om zes uur later toch te kunnen vertrekken.”

Bij aankomst waren ze te laat voor een normale check-in in het hotel en waren alle deuren gesloten. In een verwoede poging toch binnen te raken, klimt Deleu zelfs door een openstaand klapraam. Enfin, bij dageraad – en met een paar uur minder slaap dan voorzien – begaf het duo zich naar het afgelegen wagenpark van Wicked Campers, specialist in campers beschilderd met obscene of rare tekeningen.

Wannes Deleu kruipt door een openstaand klapraam het hotel binnen.Beeld Kamiel De Bruyne

Op hun model staat een afgehakte hand in groene graffiti en de boodschap: "Beer is the reason I wake up every morning". “We waren geen uur onderweg, en alles viel uit”, vertelt Deleu. “Uiteindelijk zijn we getakeld naar een autokerkhof, vol katten en honden met bloedende ruggen. Ik was wel iets gewoon na mijn maand op straat, maar daar crashte ik volledig. Zeker toen we hoorden dat we in de camper moesten slapen, omdat wij verantwoordelijk waren. En intussen maar brainstormen, hè!”

De eerste camper - met boodschap 'Beer is the reason I wake up every morning' op de achterkant - valt na een uur al stil.Beeld Kamiel De Bruyne

Lang verhaal kort: ze kregen een nieuwe camper - ditmaal in tijgerprint – maar ook toen liep het snel mis. Deleu: “De eerste avond reden we tot Assisi, tot op de top van een berg. Er lag sneeuw, het was er ijskoud, maar het uitzicht was prachtig. Topplek om een hele dag te brainstormen. Not.”

“De volgende ochtend kregen we de motor niet meer gestart, de batterij laadde zichzelf niet meer op”, zegt De Bruyne. “Twee uur hebben we geprobeerd de camper in gang te duwen, pas toen passeerde de eerste wagen. Die chauffeur hielp ons met onze startkabels en we konden weer rijden. Maar de motor moest vooral blijven draaien, of het verhaal met de startkabels begon opnieuw.”

Schrale camper nummer twee - in tijgerprint - kan niet starten zonder startkabels.Beeld Kamiel De Bruyne

De Bruyne en Deleu reden dus zonder batterij van Rome naar Amsterdam. Deleu: “De motor mocht hooguit een halve minuut stilliggen, anders startte hij niet meer. Dat was ridicuul, zeker als we moesten tanken. Kamiel sprong dan uit de wagen om de slang te nemen, op zijn signaal legde ik de motor stil, om dan snel te tanken en weer te vertrekken. Serieus, dit was de beste teambuilding ooit.”

En dat brengt ons bij Raf, de man die twee weken dacht dat hij het middelpunt van de eerste Sorry voor alles was. Ondanks alle miserie in de tijgercamper werd onderweg onder meer deze stunt bedacht. “Iedereen maakt weleens gekke dingen mee, dus kreeg ik het afgelopen jaar vaak de vraag van vrienden die dachten dat zij in het nieuwe seizoen zaten”, zegt De Bruyne. “Wat als je dan ‘ja’ zou zeggen, dacht ik. Dan worden mensen toch zot?”

De nieuwe ploeg van het tweede seizoen van 'Sorry voor alles', met presentator Adriaan Van den Hoof (vooraan), Wannes Deleu (links van Van den Hoof) en bedenker Kamiel De Bruyne (rechts).Beeld RV/VRT/Joost Joossen

Raf werd gekozen omdat hij een grote fan van het programma was. En dat is precies hoe ook elke échte kandidaat is gecast. Margot, die zondag de spits mocht afbijten, tweette vorig jaar: “Ik wil gewoon effe de boodschap in de wereld sturen dat ik het dus echt wel leuk zou vinden om in #SorryVoorAlles te zitten volgend seizoen.” “Harder kun je niet solliciteren om in ons programma te zitten”, aldus De Bruyne.

“De rode draad is dat iedereen er zélf om gevraagd heeft. En vanaf volgende week start elke aflevering weer als vroeger, met een kandidaat die naar onze smoesruimte wordt gelokt. Er is maar een klein verschil: de muur gaat niet meer naar boven, maar valt naar beneden. Een technische aangelegenheid in de nieuwe studio.”

De nieuwe ploeg van 'Sorry voor alles' zou op teambuilding gaan naar de Ardennen. Maar ze boekten te laat, alles was volzet, en zo raakten ze verzeild in - jawel - een schrale camper op een camping in Aalst.Beeld Kamiel De Bruyne

Voor deze vier nieuwe afleveringen werd ook het hele team vernieuwd. Uit noodzaak, omdat de helft door Medialaan werd weggekaapt en de andere helft al met andere projecten bezig was. “Maar als je de pretentie hebt om het format aan het buitenland te verkopen, moet je het ook hier met een compleet nieuwe ploeg kunnen maken”, vindt De Bruyne.

Bij de VRT noemt men Sorry voor alles iets wat af en toe kan opduiken als een soort pop-upprogramma en niet gebonden is aan seizoenen. Wil dat zeggen dat dit duo ook samen de volgende reeks zal maken? “Heel graag”, klinkt het bij De Bruyne. “Maar dat hangt ervan af hoeveel Medialaan op tafel legt”, lacht Deleu. 

Benieuwd of de bazen meelezen.

Sorry voor alles, zondag om 20.30 uur op Eén.

Lees ook ons interview met 'kandidaat' Raf. "Plots is alles verdacht."