Direct naar artikelinhoud
voetbal

5 miljoen vragen, het dubbele krijgen: KV Mechelen vangt 9,5 miljoen voor Bandé

► Hassane Bandé in actie tegen Racing Genk, vorig weekend. De spits scoorde al 8 goals in 13 matchen voor Malinwa.Beeld BELGA

Jackpot voor KV Mechelen. Ajax betaalt 9,5 miljoen euro voor Hassane Bandé. De Burkinees tekent voor vijf seizoenen in Amsterdam, maar speelt tot het einde van het seizoen nog voor Malinwa.

Het sprookje blijft duren voor Hassane Bandé (19). Van Ouagadougou via Mechelen naar Amsterdam, en dat in amper één jaar tijd. Malinwa haalde hem deze zomer voor een habbekrats weg uit de Burkinese academie Salitas. Hij tekende aan de minimumvoorwaarden bij KV Mechelen, maar zijn contract werd na zijn goede prestaties intussen opgewaardeerd.

Leuk detail: Bandé was eerst op proef bij Anderlecht, maar daar gaven ze hem geen contract. In Brussel zullen ze zich dus ook weleens achter de oren krabben bij het zien van deze bedragen. Yannick Ferrera, inmiddels ex-coach van KV Mechelen, gaf hem wel een kans. Met succes. Bandé scoorde acht keer in dertien matchen en is gedeeld topschutter in de competitie. Straffe kost voor een nieuwkomer in België. Hij werd onlangs dan ook international.

Bandé was eerst op proef bij Anderlecht, maar daar gaven ze hem geen contract. In Brussel zullen ze zich dus ook weleens achter de oren krabben

De interesse in de aanvaller was zeker niet nieuw. Anderlecht, Club Brugge, PSV en Wolfsburg hadden hem op hun wenslijstje staan, maar het was Ajax dat het kortst op de bal speelde. Malinwa hoopte op 5 miljoen euro voor zijn aanvaller, maar mag nu het dubbele bijschrijven op de bankrekening. Bandé speelde dit seizoen 873 minuten in de competitie; hij levert KV Mechelen dus 10.900 euro op per minuut. Malinwa heeft ook een percentage op de doorverkoopwaarde bedongen.

Voor Bandé waren Kosanovic en Obradovic de duurste vertrekkers in Mechelen. Respectievelijk Standard en Anderlecht betaalden twee jaar geleden elk 2,5 miljoen voor beide Serviërs. Geen wonder dus dat de champagnekurken gisteren door de Mechelse bestuurskamer vlogen. Met één transfer hebben ze daar bijna hun jaarbudget (10 miljoen euro) verdubbeld. Het is ook meer dan de 7 miljoen die de nieuwe sterke man Olivier Somers investeerde in de club. Kassa, kassa.

Voorzitter Johan Timmermans is uiteraard ook in zijn nopjes. "Voor ons is dit een ideaal scenario. Hassane heeft een geweldige transfer te pakken en als club hebben we een fantastische deal. Niet alleen financieel, we zijn er op deze manier ook zeker van dat hij tot het einde van dit seizoen 100 procent kan blijven focussen op KV Mechelen."

'Voor ons is dit een ideaal scenario. Hassane heeft een geweldige transfer te pakken en als club hebben we een fantastische deal'
Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen

KV Mechelen slaat inderdaad een dubbelslag, want het contract gaat pas volgende zomer in. "Dat was voor ons altijd een voorwaarde om de onderhandelingen op te starten", zegt Johan Timmermans. "Dat hebben we Marc Overmars (technisch directeur bij Ajax, KDZ/FDZ) ook meteen meegedeeld toen hij tien dagen geleden hier op de club was. Voor Ajax was dat geen probleem, zij wilden de transfer heel snel afhandelen. De transfersom wordt komende zomer in één keer betaald en zal zowel naar het sportieve als naar het infrastructurele terugvloeien", besluit Timmermans.

Contract voor vijf seizoenen

Hassane Bandé reisde zondag in het bijzijn van zijn makelaar naar Amsterdam. Op dat moment was er al een akkoord op clubniveau. Ook met de speler zelf evolueerden de gesprekken snel in de goede richting. Gisteren onderging Bandé zijn medische en fysieke testen in De Toekomst, het opleidingscentrum van Ajax. Nadien zette hij zijn handtekening onder een contract voor vijf seizoenen.

Ajax houdt de Belgische markt trouwens heel nauwlettend in de gaten. Ook vorig seizoen probeerden de Amsterdammer een goudhaantje uit ons land weg te plukken. Ze wilden toen 15 miljoen euro betalen voor Leon Bailey van Racing Genk, maar vingen bot bij de Limburgers - Bailey trok naar Bayer Leverkusen.

Nu halen ze bij Ajax dus wel hun slag thuis. Bandé is na Sulejmani, Neres en Ziyech de op drie na duurste inkomende transfer ooit voor de ploeg uit Amsterdam.