Themabeeld.© Jan Brys

Stad laat gras groeien tijdens actie Maai Mei Niet: “Extra bloemen zorgen voor sterker lentegevoel”

Mechelen -

Vandaag start de actie Maai Mei Niet. Op zo veel mogelijk plaatsen wordt het maaien van grasvelden en groene zones vermeden of uitgesteld. Dat komt de biodiversiteit en het klimaat ten goede. Ook de stad Mechelen past deze maand haar maaibeleid aan en plant extra bloemen.

Stijn Van de Sande

Een maand lang niet of minder maaien is volgens de initiatiefnemers van Maai Mei Niet van cruciaal belang om bijen en andere bestuivers van voldoende voedsel te voorzien. Bovendien zorgen de graslanden vol bloemen voor een extra lentegevoel. Om dat effect kracht bij te zetten, plaatst de stad Mechelen ruim zeshonderd extra bloemenmanden en 222 nieuwe bloembakken op het openbaar domein.

“We kiezen voor een gevarieerd pallet van wit-gele bloemen in het centrum en een wit-roze mix erbuiten”, zegt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen (Voor Mechelen). “Dat is niet alleen mooi. Door minder of later te maaien, krijgen planten ook de kans om te bloeien en zaden te verspreiden. Dat draagt bij aan het behoud en herstel van habitats voor bestuivers, wat op zijn beurt weer gunstig is voor de bestuiving van gewassen en het behoud van de hele biodiversiteit.”

Minder maaien

De stad zal deze maand dus veel minder maaien, al laten ze niet overal het gras groeien. “Waar nodig blijven we ook in mei maaien”, zegt Princen. “Bijvoorbeeld op wandelpaden, speelpleinen en in hondenweides. Zo blijven ze toegankelijk. Ook sportpleinen en -infrastructuur blijven we intensief maaien, net als ligweides in parken, evenementenweides en trage wegen. Indien nodig plannen we een veiligheidsmaaibeurt naast fietspaden en wegen.”

“Verder zorgen we ervoor dat er stukken ongemaaid blijven als toevluchtsoord en bron van voedsel voor de insecten”, aldus de schepen. “We roepen Mechelaars op om hetzelfde te doen. Wees lekker lui, laat je tuin of een deel ervan wat langer groeien en geef onze diertjes, bloemen en plantjes een boost. Na afloop van de actie worden alle stukken opnieuw gemaaid. Dat gebeurd gefaseerd in samenspraak met externe aannemers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners