De organisatoren van de Bloemenmarkt zijn de leden van de Koninklijke Maatschappij Tuin- en Landbouw Lier.© Hélène Baccaert

23ste Bloemenmarkt in Lier viert succesvolle terugkeer: “Na pandemie is vraag naar bloemen en planten sterk gestegen”

Lier -

Na een onderbreking van enkele jaren bloeide de sfeer woensdag weer op in Lier, toen de Grote Markt opnieuw werd omgetoverd tot een bloemenmarkt. De levendige markt had niet alleen bloemen en planten te bieden, maar ook tuindecoratie en levend erfgoed. “De locatie in het centrum draagt mee bij aan de gezelligheid.”

Hélène Baccaert

“Onze maatschappij werd opgericht in 1861 door vooraanstaande Lierenaars zoals dokters en advocaten die hun passie voor planten en tuinieren wilden delen. Sinds 1985 ben ik lid van het bestuur als penningmeester. We hebben al 22 bloemenmarkten georganiseerd, maar de 23ste viel helaas in het water door de pandemie”, vertelt Rudy Verhulsel, penningmeester van de Koninklijke Maatschappij Tuin- en Landbouw Lier. “Ook vorig jaar moesten we verstek geven omdat we te weinig standhouders hadden.”

“Gelukkig vroeg de stad Lier ons om opnieuw een bloemenmarkt te organiseren, en met succes. We hebben ongeveer zeventien standhouders, die bijna allemaal iets anders aanbieden: variërend van tuinmeubelen en bloembollen tot groenten en fruit. De bloemenmarkt is ons visitekaartje en we staan altijd open voor nieuwe leden. We zijn heel blij dat we het weer kunnen organiseren en dat het zo’n succes is.” Dit jaar zijn er ook enkele nieuwe elementen aanwezig, zoals een orgelspeler die zorgt voor sfeer en muziek, en schapen bij het stadhuis.

“Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden zijn, maar het mooie weer en de vrije dag hebben zeker geholpen”

Wim Pieters

Verkoper op de Lierse bloemenmarkt

Voor Wim Pieters is het zijn eerste keer op de Lierse bloemenmarkt, hoewel hij al 33 jaar actief is in het vak. “Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden zijn, maar het mooie weer en de vrije dag hebben zeker geholpen. Na de pandemie is de vraag naar bloemen en planten sterk gestegen, mensen zijn meer bezig met groen”, vertelt hij.

“Mensen zijn sinds de pandemie meer bezig met groen”, aldus bloemenverkoper Wim Pieters.© Hélène Baccaert

Nicky Wens, die meer dan 25 jaar ervaring heeft in het vak, staat al voor de zeventiende keer op de Lierse bloemenmarkt. “Door corona lag alles een tijdje stil, dus het voelt echt geweldig om terug te zijn in Lier. De sfeer is hetzelfde gebleven en de locatie in het centrum draagt bij aan de gezelligheid”, vertelt ze enthousiast.

“Je hebt verschillende bloemenmarkten die georganiseerd worden aan de rand van de stad, maar in Lier is het pal in het midden van het centrum. Dat geeft een totaal andere sfeer. Er is ambiance. Mensen kunnen rondkuieren en erna een terrasje doen. Er hangt hier echt een heel positieve vibe. Mensen snakken naar kleur na de lange winterperiode, dus de markt is een welgekomen afwisseling. We keren volgend jaar zeker terug.”

Nicky Wens staat al voor de zeventiende keer op de Lierse bloemenmarkt.© Hélène Baccaert

Schapen

Marc Laruelle, een geboren Lierenaar die al 32 jaar een winkel heeft op de Zeedijk van Blankenberge, bracht zijn beelden mee naar de markt. “Ik werd uitgenodigd door iemand van de organisatie die bij mij in de buurt woont. Schapen en Lier zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dus mijn beelden vonden gretig aftrek”, klinkt het.

“Ik kwam elk jaar wel eens kijken, maar het is de eerste keer dat ik hier ook effectief sta. Ik vind het super. Ik had helemaal niet verwacht dat het zo’n succes zou zijn. Vannacht met het onweer dacht ik nog dat het niet goed zou komen. Maar kijk: het is schitterend weer! De opkomst was dan ook navenant. Het is een fantastisch initiatief om de markt op 1 mei te organiseren. Als het aan mij ligt, sta ik hier volgend jaar weer.”

Lierenaar Marc Laruelle met zijn schaapjes.© Hélène Baccaert

Met een succesvolle terugkeer en een bruisende sfeer belooft de bloemenmarkt in Lier een traditie te worden die nog vele jaren zal voortbloeien.

Bloemen alom.© Hélène Baccaert

Een orgelspeler zorgt voor muziek tijdens een bezoek aan de Bloemenmarkt.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER