© Guy Milis

Spotters voor één keer sjotters: straks met pensioen, eerst nog op de middenstip van de Bosuil

Voor de ‘laatste’ thuiswedstrijd waarop spotters Danny Geerinckx en Eddy Boes van dienst waren op de Bosuil, mochten zij de aftrap geven. Twee flikken op de middenstip, dat was nog nooit gebeurd. “Het is met een dubbel gevoel dat ik met pensioen vertrek”, zegt Eddy Boes. “Veel supporters zijn vrienden geworden.”

Patrick Vincent

“We hadden het totaal niet zien aankomen. We wisten van niks”, zegt Eddy Boes (60). Voor de wedstrijd tegen AA Gent hielden hij en zijn collega Danny Geerinckx toezicht aan de cafés rond het stadion en de Gentse supportersbussen toen ze het bericht kregen dat er ‘iets aan de hand was’ in de spelerstunnel.

“Achteraf bekeken was dat een foefke om ons naar het veld te lokken, natuurlijk”, lacht de spotter, die zegt dat hij vereerd was om de aftrap te mogen geven op ‘zijn’ Bosuil, maar meteen toegeeft dat hij er niet helemaal gerust in was. “In het publiek zitten ook mensen die ons niet goed gezind zijn, die door ons toedoen ooit een stadionverbod of een boete hebben opgelopen. Maar het viel reuze mee. We kregen zelfs applaus van Tribune 2.”

Eddy is al meer dan vijftig jaar Antwerp-supporter. Hij had altijd een abonnement, tot hij in 2005 in de voetbalcel van de politie stapte als spotter. Sindsdien was hij erbij, in burger, op alle wedstrijden van de Great Old, thuis en op verplaatsing. “Onze rol is in de eerste plaats preventief. We kennen de supporters, praten veel met hen. Meestal voelen we wel dat er iets op til staat. Dan proberen we dat onmiddellijk te ontmijnen. Meestal lukt dat, er zijn geen echt grote veldslagen meer geweest zoals in 1999 na de verloren thuiswedstrijd tegen Turnhout.”

500 supporters keerden zich toen tegen de politie en bekogelden hen met alles wat los en vast zat. Veertien agenten belandden die donderdagavond in het ziekenhuis.

Rellen

Heel af en toe loopt het nog mis. Drie jaar geleden, rond deze tijd, maakte Eddy het moeilijkste moment mee uit zijn carrière als spotter. Na de laatste wedstrijd van de competitie in tweede klasse, waarin Antwerp de titel verloren zag gaan, braken zware rellen uit en bestormden hooligans het supportersvak van tegenstander Eupen. “We zagen dat het zou gebeuren en we konden er niets meer aan doen”, herinnert de politieman zich. “We mochten proberen wat we wilden, we zagen het in hun ogen. Dat groepsgevoel had het overgenomen. Ze keken naar niks of niemand meer. Daarna konden alleen onze geüniformeerde collega’s nog ingrijpen.”

Sinds Antwerp opnieuw in eerste klasse speelt, houden ook de zware supporters zich wat koester. Dat heeft ook met de betere accommodaties te maken, de strengere controles, de camera’s die overal hangen en de combiregelingen, waardoor ze niet meer op eigen houtje naar uitwedstrijden kunnen gaan, maar enkel met officiële supportersbussen die ter plaatse veel beter van de thuissupporters kunnen afgezonderd worden.

“Vorig seizoen hebben we wel een drastische maatregel moeten invoeren toen Antwerp op het Kiel tegen Beerschot Wilrijk moest gaan spelen in Play-off 2. We hadden opgevangen dat ze de bussen wilden aanvallen. En dus hadden we tijdens de verplaatsing alle opritten van de Ring tussen Deurne en het Kiel afgesloten en stond er op elke brug boven de Ring een gewapende agent. Derby’s vergen sowieso altijd een week of drie voorbereiding om zicht te krijgen op wie wat van plan is.”

Barragematch

Normaal is de uitwedstrijd deze zondag op Club Brugge – een ‘hoog risico match’ – de laatste die Danny en Eddy als spotters meemaken. Al is de kans na de nederlaag tegen Gent redelijk groot dat er tóch nog een thuiswedstrijd bij komt, een barragematch tegen de winnaar van de Play-off 2. Maar op 1 juli is het definitief voorbij. Dan gaat ‘den Boes’ met pensioen.

“Mijn tijd van gaan is gekomen”, zegt hij. “Het is met een dubbel gevoel dat ik vertrek. Het was een mooie tijd, ik heb ook goede banden kunnen smeden met verschillende supporters. Vooral bij de groep die meegaat op verplaatsing kent iedereen iedereen. Er zijn er die bij mij hun zielenroerselen uitstorten.”

Grootse plannen heeft hij nog niet gemaakt. “Thuis zullen ze wel content zijn dat ik voortaan mee kan gaan naar familie- of buurtfeestjes”, zegt Eddy. “Toevallig vielen die altijd als ik moest werken. Maar ik ga naar de Bosuil blijven gaan, opnieuw als supporter en nu om op mijn gemak van de match zelf te kunnen genieten.”

MEER OVER Royal Antwerp FC