Dieven stelen voor 15.000 euro aan sigaretten en krasloten uit krantenkiosk: “Ik had de avond ervoor al een slecht voorgevoel”

© if

Bij krantenkiosk Relay in het station van Tienen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag ruim 15.000 euro aan sigaretten en krasloten gestolen. Uitbater Bart was niet verbaasd: “Ik had vrijdagnamiddag al een slecht voorgevoel, toen drie Oost-Europeanen vrijdag in de zaak bleven rond dralen.”

Hannelore Smitz

Uitbater Bart Vandeput was zich zaterdagochtend net aan het klaarmaken om naar zijn zaak te vertrekken, toen hij telefoon kreeg van de vrouw die de kranten leverde. Er stond drank buiten, en dat vond ze niet normaal. Bart wist meteen dat het om een inbraak ging. “Ik had vrijdag al een slecht voorgevoel”, zegt hij. “Drie Oost-Europeanen hadden toen een koffie bij me besteld en bleven die rustig in de zaak opdrinken. Ik vond dat vreemd, want de meeste mensen gaan gewoon snel door naar hun trein.”

Alarm gemanipuleerd

Bart verwachtte zich daarna aan een inbraak, en die kwam wel héél snel. De daders gingen slim te werk. Ze drongen binnen via de achterzijde van de zaak, waar ze een paneel uit de achterwand braken. Er werd ook behoorlijk wat ijzerwerk geplooid om zich naar binnen te wurmen. Ze duwden nog wat drank aan de kant die in de rekken tegen die achterwand stond en zo kwamen ze in de bergruimte terecht. Nadat ze ook nog het alarm manipuleerden, haalden ze alle sloffen sigaretten uit de bergruimte. Ook uit de winkel zelf haalden ze alle sigaretten weg, net als een groot aantal krasloten. In totaal zou het gaan om ruim tweehonderd sloffen sigaretten. “De juiste inventaris moet nog gemaakt worden. Er was gelukkig niet recent geleverd, maar we hebben altijd een stock dus er was wel wat opgeslagen. Ik denk toch dat het gaat om minstens 15.000 euro verlies”, aldus Bart.

De daders richtten verder niet veel materiële schade aan. Maar voor Bart is dit wel een serieuze klap. “Ik baat de zaak nog maar uit sinds april. Als je zoiets voor het eerst meemaakt, is dat echt wel schrikken. Ik mag van geluk spreken dat ik gesteund wordt door een grotere firma, want als kleine beginnende zelfstandige zou dit al nefast kunnen zijn anders. Maar ik laat me er niet door doen. Zo van die apen krijgen me niet klein”, aldus Bart.

Bart zal zijn zaak dus maandagochtend gewoon weer open doen. “Ik ben meteen in actie geschoten en heb zondag al extra camera's opgehangen”, zegt Bart. Naar de daders van deze inbraak is het voorlopig nog zoeken. De politie heeft daarvoor ook de camerabeelden van het station opgevraagd.