Vegan

Granolarepen

© Tine Lejeune

De combinatie van noten, pitten en zaden zorgt dat deze vegan granolarepen heel stevig zijn. De pindakaas zorgt voor sappigheid en de veenbessen geven wat zurigheid. Maar speel gerust met ander gedroogd fruit of voeg bananen toe. De repen zijn makkelijk te bewaren in een doos om heel de week van te kunnen genieten.

eadt

Ingrediënten:

200 g havervlokken

200 g pitten, zaden en noten (maak je eigen mix of gebruik de mijne: 50 g pompoenpitten, 50 g zonnebloempitten, 50 g lijnzaad, 50 g amandelen)

120 g pindakaas of andere notenboter

200 g honing

80 g kokosvet of plantaardige, neutrale olie

1 snuif zout

2 tl kaneel

2 tl kardemom

1 snuif nootmuskaat

150 g gedroogde veenbessen of ander gedroogd fruit

4el water

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rooster de noten, pitten en zaden (behalve het lijnzaad – dat wordt een tikje bitter als je het roostert) in de oven tot ze lichtbruin kleuren en beginnen te geuren. Laat even afkoelen.

Doe de havervlokken, noten, pitten, zaden en het water in een keukenrobot en pulseer een paar keer tot je fijne stukjes krijgt. In de mixer breekt alles een beetje anders, maar lijnzaad is een goede maatstaf voor de gewenste grootte.

2. Hak de veenbessen met een groot mes grof (in de keukenrobot hebben ze de neiging om aan elkaar te kleven).

3. Verwarm in een klein pannetje de pindakaas, de honing en het kokosvet. Roer goed tot je een lopend mengsel krijgt. Voeg er de kruiden aan toe.

4. Meng de gehakte noten, pitten, zaden en havervlokken met de gehakte veenbessen en het pindakaasmengsel. Meng goed. Voeg hier het losgeklopt eiwit aan toe. Meng tot het volledig is opgenomen.

5. Bekleed een lage bakvorm van 26 cm op 20 cm met bakpapier. Stort het mengsel in de bakvorm en duw zo hard mogelijk aan. Strijk de bovenkant glad met een spatel of een lepel. Bak 25 minuten of tot de bovenkant goudbruin is.

6. Haal uit de oven, snijd de zijkanten los indien nodig en til de koek met het bakpapier uit de bakvorm. Laat afkoelen op een rooster. Snijd de repen pas als de koek helemaal is afgekoeld, zo verminder je de kans op brokken. In een luchtdichte doos blijven ze minstens een week goed. In de koelkast kun je ze nog langer bewaren, en zelfs de diepvriezer is een optie.

Recept: Barbara Serulus

Foto: Tine Lejeune

Zoek je naar een reep die nog steviger is? Voeg dan 50 gram bloem toe aan het mengsel, voor een nog robuuster eindresultaat.

© Tine Lejeune