© svds

Stad verplicht gebruik van geluidsmeters op evenementen

Organisatoren van evenementen in Mechelen die een uitzondering op de geluidsnormen aanvragen,

moeten voortaan verplicht

gebruikmaken van een geluidsmeter die de stad ter beschikking stelt. Die maatregel moet de leefbaarheid voor omwonenden verbeteren.

Stijn Van de Sande

Eerder dit jaar stelde de stad een feestcharter op. Dat moest organisatoren van evenementen enerzijds ondersteunen, maar moest anderzijds ook de leefbaarheid voor buurtbewoners garanderen. Onder meer de mobiliteit was een belangrijk punt in dit charter, maar ook het naleven van de geluidsnormen.

Om daar beter op toe te kunnen zien, stelt de stad geluidsmeters ter beschikking. “Iedere organisator die een uitzondering op de geluidsnormen vraagt en dus luider gaat dan negentig decibel, zal verplicht gebruik moeten maken van die geluidsmeter”, zegt Kristof Calvo van mmMechelen Feest. “Zo kan permanent worden toegezien of de vergunning die verleend werd wel wordt nageleefd. Het is een win-winsituatie voor iedereen. De leefbaarheid voor de buurt wordt gerespecteerd en er is duidelijkheid voor de organisator.”

8.000 euro

Na afloop van het evenement zullen de gegevens gebruikt worden bij de evaluatie van het evenement. “Het grote voordeel aan dit systeem is dat we nu objectieve cijfers hebben”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA). “Want vroeger leek het soms alsof de muziek te luid stond terwijl dat niet zo was, en omgekeerd. Via deze meters kunnen we echter makkelijk nagegaan of het evenement aan de voorwaarden heeft voldaan. Wanneer zij dit niet doen, zal daar bij een volgende aanvraag zeker rekening mee gehouden worden.”

De stad kocht vier geluidsmeters aan, goed voor een totale kostprijs van 8.000 euro. “Zo’n investering kunnen we niet vragen van organisatoren”, aldus schepen van Preventie Stefaan Deleus (CD&V). “Daarom stellen wij ze gratis ter beschikking van organisatoren zodat de afspraken die gemaakt werden ook gerespecteerd worden. Tijdens het eerste jaar ondersteunen we hen ook bij de installatie van de meter.”

De geluidsmeters werden deze zomer al ingezet op tal van evenementen en de organisatoren zijn tevreden. “Ik vind dit heel goed”, zegt Maarten Tordoir van Aper’eau. “Zeker bij ons evenement, waar we inzetten op gezelligheid en niet op enorm uitbundig feesten. Het is niet altijd even evident om de dj’s mee te krijgen in dat verhaal. We zijn dan ook al enkele keren over de limiet gegaan. Maar we houden nu extra toezicht, want we willen absoluut vermijden dat onze bezoekers gehoorschade oplopen.”