maandag 15 oktober 2018 - Lanaken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Judith Lambrix, Kaatje Schurgers en Astrid Lambrix voor de gevel waar de paardenkop werd gestolen. mmd/hbvl

Dieven aan de haal met paardenkop

Lanaken

Onbekenden zijn na de begrafenis van Aloïs Lambrix in Smeermaas aan de haal gegaan met een paardenkop. Het ornament hing aan de gevel van het huis van de overledene op de Maastrichterweg. “Al 35 jaar hing die paardenkop tegen de gevel”, zegt weduwe Kaatje Schurgers. “Mijn overleden echtgenoot was er enorm trots op.”  

Aloïs Lambrix stond in de streek bekend als ’t Pepermenneke. “Als kind van 8 jaar trok hij door Limburg om huis aan huis peper te verkopen”, zegt zijn echtgenote Kaatje Schurgers. “Ik woonde in Lanklaar, kocht peper en ben exact vandaag 60 jaar geleden met hem gehuwd. Ons diamanten feest hebben we helaas niet meer kunnen vieren. Aloïs hield ook van dieren. Hij liet zelfs huisdieren opmaken en gaf ze een plaats in ons huis. Vijfendertig jaar geleden kreeg hij van een goede vriend een levensgroot paardenhoofd. Aloïs hing het aan de gevel van ons huis. Maar dat hoofd was zwaar en in de muur verankerd. Omdat ons huis tegen de straat ligt, aan de ingang van een woonwijk, wordt ons huis dan ook al eens ‘het huis met de paardenkop’ genoemd.”

De paardenkop een oude foto.hbvl

Bloembakken

Aloïs Lambrix overleed onlangs op 89-jarige leeftijd. “Omdat de deur niet aan de voorkant staat, heb ik de diefstal niet onmiddellijk opgemerkt”, zegt Judith Lambrix, een dochter van Aloïs. “Papa overleed vrij plots. Je hebt bij een begrafenis genoeg aan je hoofd. Vaak kwamen we pas ’s avonds naar hier en daarom hebben we de diefstal niet onmiddellijk opgemerkt. Pas dit weekend viel het mij op dat het grote paardenhoofd verdwenen was. Maar ook de bloembakken tegen de gevel van de woning zijn weg. Dat ding was 70 cm groot en erg zwaar. De daders moeten een ladder gehad hebben. We hebben rondvraag gedaan bij de buren, maar niemand heeft iets gezien. Niet alleen onze overleden vader hield ervan, ook wij vonden dat de paardenkop uitstraling gaf aan dit huis.” 

“We hopen dan ook dat de dief het ons terugbrengt”, zegt Astrid Lambrix, een andere dochter. “Zoiets stelen hoort niet en al helemaal niet tijdens een begrafenis. We vinden het ook gek dat niemand in de buurt iets opgemerkt heeft.”   

Wie meer info heeft, kan terecht bij de politie van Lanaken-Maasmechelen.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws