maandag 15 oktober 2018 - Heusden-Zolder
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

De aanvraag voor de vergunning werd uitgehangen op de rotonde. “We zagen die affiche pas toen we onze borden gingen zetten voor ons debat”, klinkt het bij de dorpsraad. zb

Inwoners van Zolder: “We weten van niets”

Gsm-mast pal op rotonde

Heusden-Zolder

In Heusden-Zolder komt een zendmast van Telenet pal op de rotonde waar de Dekenstraat, Ringlaan en M. Scheperslaan samenkomen. Buurtbewoners waren niet op de hoogte. “Hierover is niets gecommuniceerd. We hebben de kans niet gekregen om een bezwaar in te dienen”, luidt het.

“De meeste inwoners van Zolder- centrum waren niet eens op de hoogte van de aanvraag en het openbaar onderzoek”, zegt Jos Willems van de dorpsraad in Zolder. “Pas op het moment dat wij onze borden gingen plaatsen voor het verkiezingsdebat van Zolder- centrum, zagen wij de bekendmaking. We kregen tal van telefoons van bezorgde inwoners, maar toen bleek dat het openbaar onderzoek al afgesloten was.”

Ook Patrick Tartarin van de dorpsraad vindt het een jammere zaak. “Ze hadden ons beloofd dat er een symbolische poort kwam naar Zolder-centrum. Maar een 25 meter lange pyloon hoort daar niet thuis. Toen we de bekendmaking zagen, waren we totaal verrast. Wij zijn al enige tijd aan het schreeuwen om Zolder- centrum op te waarderen. Is dit het dan?”

Straling

Liliane Van Eyckveld en Julia Rutten die in de Ringlaan wonen, vallen uit de lucht als we vragen of ze weten dat er een zendmast op de rotonde komt. “Hier? Op onze rotonde? Dat kan niet. We hebben niets gehoord en onze buurman die altijd van alles op de hoogte is, weet ook van niets. Dat is straf.” Ook de familie Çakar begrijpt niet waarom er pal voor hun voordeur een gsm-mast komt. “We kijken nu uit op de rotonde waar vaak mooie vlaggen hangen. Wat gaat dat zijn als er een pyloon komt van meer dan 25 meter hoog? Wij stellen ons ook vragen over de straling die uit zo’n pyloon komt. Is dat wel gezond? Wij vinden het bijzonder jammer dat we niet op de hoogte waren hiervan.”

Geen bezwaar

“We hebben inderdaad de intentie om op het ronde punt rond de Dekenstraat, Ringlaan, M. Scheperslaan, Stationsstraat in Zolder een nieuwe gsm-mast te bouwen”, zegt woordvoerder van Telenet Isabelle Geeraerts. “We zijn hiervoor de nodige goedkeuringen aan het aanvragen. Momenteel hebben we geen antennes in het centrum waardoor onze klanten daar, vooral binnenshuis, niet altijd een goed bereik hebben bij het bellen of mobiel surfen, terwijl ze dit uiteraard wel verwachten. Daarom zijn bijkomende antennes op dit punt nodig.”

Schepen Lode Schops (GOED) zegt dat de dorpsraad wel op de hoogte was. “Die mast zal er inderdaad komen. Het openbaar onderzoek is eind september afgelopen en we hebben geen enkel bezwaar binnengekregen. We hadden de keuze om de pyloon te plaatsen op de school Beekbeemden in Zolder, aan het gemeentehuis of op die rotonde. We hebben juist voor die rotonde gekozen zodat niemand er zo last van heeft. De dorpsraad was wel degelijk op de hoogte, ze hebben de inwoners op hun debat toch nog opgeroepen om bezwaar in te dienen”, klinkt het bij Schops.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws