Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Gedaan met kamperen aan de schoolpoort vanaf 2020: Vlaams Parlement forceert onverwacht doorbraak

Gedaan met kamperen aan de schoolpoort vanaf 2020: Vlaams Parlement forceert onverwacht doorbraak
Beeld BELGA

Binnenkort zullen ouders niet meer moeten kamperen aan de schoolpoort om hun kinderen te kunnen inschrijven. Het dossier zat lang muurvast, maar het Vlaams Parlement zorgde voor een doorbraak door protesterende Franstalige politici buitenspel te zetten.

en

Een complete verrassing. Tot gisterochtend was er geen sprake van een stemming over de nieuwe Vlaamse inschrijvingsregels. Maar op dat moment werd duidelijk dat de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof), die de voorzieningen voor Franstaligen in Brussel overziet, in de tang zat. Het belangenconflict dat de protesterende Franstalige politici inriepen, kwam te vervallen. Vlaamse politici, die wilden voorkomen dat de Franstaligen later op de dag een nieuwe hindernis zouden opwerpen, zetten met spoed een stemming voor het decreet op de agenda.

Lees ook

Lees ook
Beeld ID Franky Verdickt

‘De vrijheid van onderwijs staat steeds meer op de helling’

Zo moet het jaarlijks terugkerend tafereel van kamperende ouders voor de schoolpoorten definitief tot het verleden behoren. De nieuwe regels zullen ingaan vanaf januari 2020, waardoor de eerste leerlingen die ingeschreven werden volgens het nieuwe systeem in het schooljaar 2020-2021 zullen beginnen.

De kiem voor wat gisteren in Vlaams Parlement is gebeurd, ligt enkele maanden eerder. In het najaar van 2018 bereikten de Vlaamse regeringspartijen na maanden bekvechten eindelijk een akkoord over het inschrijvingsdecreet. Dat decreet bepaalt dat secundaire scholen met een tekort aan plaatsen, zoals in Antwerpen of Gent, verplicht gebruik zullen moeten maken van een digitaal aanmeldingsregister. Op sommige plaatsen gebeurde dat nu al.

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Een deel van het akkoord was het voorzien van extra gereserveerde plaatsen in Brussel voor Nederlandstalige leerlingen. Dat percentage moest van 55 naar 65 procent gaan. Wie al negen jaar schoolliep in het Nederlandstalig basisonderwijs kreeg nog extra voorrang. Franstalig Brussel vreest dat die maatregelen het Franstalig onderwijs onder druk zouden zetten, door een groter aantal Brusselse leerlingen met een vreemde moedertaal hun kant uit te sturen. Daarom riep het een belangenconflict in.

De Vlaamse meerderheidspartijen halen nu opgelucht adem. Aan Franstalige zijde weerklinken ontstemde reacties. “Deze beslissing valt enkel te betreuren”, zegt Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester van Schaarbeek en Brussels Parlementslid. “De Vlaamse Gemeenschap, en het Vlaams onderwijs, keert de Brusselse realiteit de rug toe. Meer dan 50 procent van de leerlingen spreekt geen Nederlands of Frans. Nu wordt hen de kans ontzegd om Nederlands onderwijs te volgen. De Vlaamse Gemeenschap in Brussel trekt zich terug op zichzelf.”

Sociale mix

Op deze manier komt vlak voor de verkiezingen een einde aan een dossier dat jaren heeft aangesleept. Sinds het begin van de legislatuur gold het wegwerken van kamperende ouders als een van dé prioriteiten van deze Vlaamse regering. Vooral de procedure om een sociale mix op scholen te vrijwaren – wat hoofdzakelijk bij N-VA moeilijk lag – zorgde jarenlang voor vertraging. Die procedure gaat dus op de schop.

Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert erg opgetogen. “Met dit decreet ontwarren we een belangrijke knoop. We maken een einde aan het jaarlijkse kamperen én maximaliseren de keuzevrijheid van ouders.”

Kamperende ouders aan een schoolpoort behoren vanaf 2020 voorgoed tot het verleden.Beeld Photo News