Direct naar artikelinhoud
Facebook

Facebook anticipeert op miljardenboete

Facebook anticipeert op miljardenboete
Beeld AFP

Facebook riskeert een boete die tussen de drie tot vijf miljard dollar (of 2,7 tot 4,5 miljard euro) bedraagt omdat het de privacy van zijn gebruikers niet respecteerde. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

In 2011 beloofde Facebook aan de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Het zal niet verbazen, maar daar is het niet in geslaagd. Alleen is het niet duidelijk voor welk vergrijp Facebook een boete tussen de drie en vijf miljard dollar verwacht. In Amerikaanse media wordt verwezen naar het dataschandaal rond Cambridge Analytica. De gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers kwamen toen in handen van het Brits databedrijf, dat de data gebruikte om Amerikaanse kiezers te proberen beïnvloeden.

Facebook liet tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers weten dat het op dit moment nog onderhandelt met de FTC. Zo verwachten Amerikaanse media dat Facebook niet alleen een boete mag verwachten, de kans bestaat dat de FTC Facebook ook zal verplichten om een aantal wijzigingen door te voeren aan zijn bedrijfsvoering.

Hoewel dit de hoogste boete zal zijn die de FTC ooit aan een technologiebedrijf zal hebben opgelegd, ligt Mark Zuckerberg, noch zijn aandeelhouders, wakker van de boete. De drie tot vijf miljard maakt maximaal 5 procent uit van de oorlogskas die Facebook in de loop der jaren heeft aangelegd. De omzet van het bedrijf groeide in het afgelopen kwartaal van 2019 met ruim 25 procent naar 15 miljard dollar. En ook het aantal gebruikers dat een van de Facebookdiensten (Facebook, Messenger, Instagram, WhatsApp) gebruikt, steeg naar 2,7 miljard.

Investeerders, die wisten dat de boete er zat aan te komen, slaakten dan ook een zucht van opluchting. Dat vertaalde zich meteen in de beurscijfers. Het Facebookaandeel steeg in de uren na de bekendmaking met zeven procent.