Luister naar

Kleuter Deedee wacht uitzetting naar Liberia

Nieuws
Directeur Clazien Sonneveld van basisschool Kleurrijk kreeg vrijdag te horen dat de vierjarige Deedee wordt uitgezet naar Liberia. Het nieuws kwam ‘als donderslag bij heldere hemel’.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 17 februari 2018 om 20:32

Waddinxveen

Deedee (4) zit in groep 1 van gereformeerde basisschool Kleurrijk in Waddinxveen. Het meisje dat in ­Engeland geboren is, woont sinds een jaar in Nederland bij haar overgrootmoeder, die een verblijfsvergunning heeft.

Schooldirecteur Clazien Sonneveld hoorde vrijdag dat ze uitgezet gaat worden. ‘Van haar vader weet ik niets en haar moeder is nauwelijks in beeld. We kunnen Deedee niet zomaar laten gaan. Zeker niet zolang onduidelijk is of ze in Liberia door iemand met open armen en een open hart wordt opgevangen. Ze is er nog nooit geweest.’ De school heeft een brief naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gestuurd met de vraag nog eens goed naar Deedees zaak te kijken.

De directeur beraadt zich met haar team of en hoe de school in actie kan komen.

De Waddinxveense school is klein. Er zitten 111 leerlingen op. Sonneveld: ‘De impact van dit nieuws is groot en ons team is aangeslagen. Wat moet je zeggen tegen een kind dat vraagt of hij ook zomaar weggestuurd kan worden? Dit nieuws doet wat met de basiszekerheid van kinderen.’

Alle ouders hebben een brief gekregen met de oproep voor Deedee en haar overgrootoma te bidden.

veel meer scholen

De Waddinxveense school is niet de eerste en ook niet de enige die een dergelijk bericht krijgt. Uit cijfers van de IND blijkt dat tussen mei 2013 en april 2016 1360 verblijfsaanvragen voor kinderen werden ingediend. Het overgrote deel daarvan werd afgewezen; honderd kinderen mochten blijven. Voor kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en geen verblijfsvergunning hebben, heeft de Nederlandse overheid de regeling Langdurig verblijvende kinderen gemaakt. Via die regeling is het mogelijk in Nederland te blijven, mits er aan een aantal voorwaarden voldaan wordt. Deedee kan geen aanspraak maken op deze regeling omdat zij nog maar een jaar in Nederland is.

De hoop was dat de ChristenUnie het in het regeerakkoord voor elkaar zou krijgen de regels voor een verblijfsvergunning voor kinderen te versoepelen. Dat gebeurde niet. Bekende Nederlanders begonnen in december de petitie Ze zijn al thuis, waarin opgeroepen wordt het kinderpardon te verruimen. Die petitie is bijna 76.000 keer getekend. De Protestantse Kerk in Nederland sloot zich in januari bij de actie aan. <

langdurig verblijvende kinderen

Wie kan er aanspraak maken op de regeling?

Mensen jonger dan 19 jaar zonder verblijfsvergunning die minimaal vijf jaar in Nederland gewoond hebben na hun asielaanvraag. De aanvraag moet door of voor hen zijn ingediend voordat ze dertien jaar waren. De aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als er zonder onderbreking contact geweest is met de betrokken instanties, zoals de IND, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers of de Vreemdelingenpolitie. En als er niemand uit het gezin in aanraking is geweest met de politie of verdacht wordt van een oorlogsmisdrijf. Bij de asielaanvraag moeten de juiste gegevens zijn doorgegeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).