Direct naar artikelinhoud

Hoe zal Nao Kodaira omgaan met haar nieuwe status als ze de 500 meter wint?

Gaat Nao Kodaira, als ze zondag de 500 meter wint, beter om met haar kampioenstatus dan Erben Wennemars? Een vooruitblik van Mark van Driel.

Mark van Driel kijkt vooruit naar de 500 meter voor vrouwen
Beeld anp

Een gouden medaille schept verwarring bij een schaatser. Er is iets veranderd, maar wat?

Nooit heb ik die mengeling van opwinding en paniek scherper gezien dan bij Erben Wennemars, die vijftien jaar geleden in een sombere Oost-Berlijnse ijshal twee wereldtitels veroverde: 1.000 en 1.500 meter. Na de extase van de langverwachte zege begon de zoektocht. Wat voor houding moest de boerenzoon uit Dalfsen aannemen?

In de lobby van het schaatsers- en pershotel was het feest. De winter zat erop, de strenge leefregels van de coaches golden niet meer. De drank vloeide rijkelijk, de hormonen speelden op. Een ongewoon tafereel staat me bij. Hiroyasu Shimizu, destijds de snelste man op ijs, aan de pooltafel, slangenleren cowboylaarzen onder de strakke jeans, maar nog altijd te klein om zich comfortabel over het blauwe doek te buigen voor een trefzekere stoot.

Wennemars stapte op een gegeven moment de lift in, ik liep onuitgenodigd mee. Op de vierde verdieping bleek een feestje in de hotelkamer van de Duitse ijskoningin Anni Friesinger, voor de gelegenheid pronkend met gespierde billen en feestelijke boezem. De badkuip was tot de rand gevuld met drank en ijsblokjes. Tegen de kamerwanden hingen schaatsers. Geen gewone zag ik al snel, louter bekende gezichten. De wereldtitels van Wennemars bleken zijn toegangskaartjes tot een exclusief kampioenenbal.

De wereldtitels van Wennemars bleken zijn toegangskaartjes tot een exclusief kampioenenbal

Aan het bed zat olympisch kampioen Derek Parra, devoot christen en verklaard geheelonthouder, ladderzat te mompelen. Naast hem Aleksandr Kibalko, een Rusische schaatser met de valse charme van een boze sprookjeswolf. 'Want to buy a kalasjnikov?', vroeg hij me eens. 'I can get you one.' Op de gang flirtte de snelste vrouw op ijs, Catriona Lemay-Doan, hevig met een fysiotherapeut, aangeschoten en uitgelaten, hunkerend naar een avontuur voor een nacht.

Wennemars voelde zich ongemakkelijk. Hij was snel genoeg om toe te treden tot de elite, maar zijn brein kon de overgang niet aan. De boerenkinkel in hem speelde op, de tweederangsmarathonschaatser uit Dalfsen die nooit wereldkampioen zou worden. Hoe moest hij zich gedragen? Hij kende de sociale codes van zijn nieuwe groep niet.

Wennemars voelde zich ongemakkelijk. Hij was snel genoeg om toe te treden tot de elite, maar zijn brein kon de overgang niet aan

Wennemars ontvluchtte de hotelkamer al snel, ik niet veel later. Het feestje zou tot diep in de ochtend duren, de roddels over kortstondige romances hielden maanden aan.

Hoe gaat Nao Kodaira om met haar nieuwe status als ze zondag de 500 meter wint? Ook de Japanse zal moeten wennen, al zal het ongemak van Wennemars haar waarschijnlijk bespaard blijven. Het olympisch dorp in Pyeongchang biedt, voor zover bekend, geen gelegenheid tot een kampioenenbal. Ook over badkuipen, tot de rand met ijskoude alcohol gevuld, is niets gerapporteerd.