Luister naar

Blogs en bladen: een nieuwe recessie

Nieuws
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00
Blogs en bladen: een nieuwe recessie
Blogs en bladen: een nieuwe recessie

een nieuwe recessie

De volgende financiële crisis staat voor de deur, waarschuwt tijdschrift The Economist.

Waar in 2017 de meeste geavanceerde economieën groeiden, de handel tussen landen steeg en zelfs de euro het goed deed, staan de zaken er in 2018 slechter voor.

Op de VS na zullen alle grote economieën dit jaar te maken krijgen met afnemende groei, voorspelt het Internationaal Monetair Fonds. Volgens The Economist is het niet de vraag wanneer er een nieuwe recessie plaatsvindt, maar hoe erg die zal zijn. De rijke wereld zou namelijk niet goed voorbereid zijn op zelfs maar een milde recessie. Dat komt deels doordat landen nog (financieel) uitgeput zijn vanwege het gevecht tegen de vorige financiële crisis.

Bovendien is grensoverstijgende samenwerking tussen landen nodig om een dergelijke crisis af te wenden – en die samenwerking wordt steeds minder waarschijnlijk door de opkomst van populistische partijen in Europa en de VS.

Het tijdschrift eindigt met een dringende oproep aan de internationale gemeenschap om zich op de volgende recessie voor te bereiden, ‘nu het nog kan’.

warm afscheid voor Nikki Haley

Het vertrek van Nikki Haley als Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties was anders dan anders, concludeert Time in de nieuwste editie.

Het komt maar weinig voor dat Witte Huispersoneel de deur achter zich dichttrekt én nog op goede voet met de Amerikaanse president staat op het moment van vertrek.

Sinds Trump in januari 2017 aantrad, zijn al heel wat van zijn personeelsleden afgetreden dan wel ontslagen, onder wie voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn, FBI-directeur James Comey en Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson.

De meesten verlieten het Witte Huis met een besmeurde reputatie. Zo niet Nikki Haley, van wie het vertrek door Trump niet in een boos Twitterbericht werd aangekondigd, maar voor wie hij een speciale persconferentie had belegd. Tijdens de persconferentie sprak hij met lovende woorden over Haley en hun ‘speciale band’.

Haley verkondigde op haar beurt volledig achter Trump te staan: ‘Kijk eens wat de VS op het gebied van buitenlands beleid in twee jaar tijd hebben bereikt. Landen vinden het misschien niet leuk wat we doen, maar ze respecteren het wel.’ Haar vertrek zou geen ‘persoonlijke reden’ hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.