Direct naar artikelinhoud
Postuum

De oerschreeuw uit ‘Zombie’ klinkt niet meer

Dolores O'Riordan is plots overleden.Beeld REUTERS

Dolores O’Riordan, frontvrouw van de Ierse rockband The Cranberries, is op 46-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is nog onduidelijk. O’Riordan schoot de popstratofeer in met de monsterhit ‘Zombie’, een van de bekendste nummers uit de jaren 90.

Die volle bas, die zware drums, die logge gitaren, en dan de oerschreeuw: “In your heeead!” Als er één element typerend was voor het geluid dat The Cranberries voortbrachten, was het de stem van Dolores O’Riordan wel. Het West-Ierse accent was de grootste gemene deler van de bekendste songs van de band – van hun doorbraakhitje ‘Linger’ tot de monsterhit ‘Zombie’, dat de katholieke O’Riordan in 1994 eigenhandig naar de top van de charts schreeuwde.

Ierse geschiedenis

‘Zombie’, een van de zwaarste en hardste nummers die The Cranberries ooit op plaat hebben gestanst, kwam op het perfecte moment. Het politiek getinte rocknummer kwam uit toen The Troubles, de turbulente dertig jaar in de Ierse geschiedenis waarin gewelddadige conflicten en bombardementen van het IRA tot een kleine 2.000 burgerdoden leidde, een bloedig dieptepunt leken te bereiken. De hard-zacht-hard-structuur van het nummer sloeg aan bij het publiek, dat net de hoogdagen van Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam had beleefd.

De zeventien noteringen in De Tijdloze van Studio Brussel (een laatste keer in 2011, op 95, en met een negende plaats in 1995 als hoogtepunt) tonen dat ‘Zombie’ een van de meest iconische nummers uit de jaren 90 is gebleken. The Cranberries verkochten zo’n 40 miljoen verkochte albums in Europa en de VS, maar het succes was een tweesnijdend zwaard. De hit groeide uit tot signature song van de groep rond O’Riordan, maar ze zouden de populariteit ervan nooit meer kunnen evenaren, en de laatste jaren is de perceptie van The Cranberries als onehitwonder gegroeid.

The Cranberries verkochten zo’n 40 miljoen albums in Europa en de VS, maar het succes was een ­tweesnijdend zwaard

Toch is dat niet helemaal terecht. Met Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We? (1993) hadden The Cranberries een puik debuut uitgebracht, en ‘Pretty’ bleek de perfecte soundtrack bij Robert Altmans Pret-à-porter. Op No Need To Argue (1994) staan met ‘Ode to My Family’ en ‘Ridiculous Thoughts’ bovendien meer goeie songs dan enkel ‘Zombie’. Maar hun derde plaat, To the Faithful Departed (1996) flopte, en O’Riordan wilde meer. Al eind jaren 90 ontstonden geruchten dat de zangeres, inmiddels getrouwd met voormalig Duran Duran-manager Don Burton, een soloplaat zou uitbrengen. Het zou uiteindelijk tot 2007 duren, toen The Cranberries een pauze hadden ingelast en Are You Listening? het licht zag. Twee jaar later volgde No Baggage.

The Cranberries kwamen in 2009 weer samen en zouden nog twee albums uitbrengen: Roses (2012) en het akoestische Something Else (2017). Die laatste plaat bracht de groep in mei nog naar het Koninklijk Circus. Het werd meteen het laatste Belgische optreden van O’Riordan, die gisteren, op 46-jarige leeftijd, dood werd aangetroffen in Londen. De zangeres, die leed aan een bipolaire stoornis, werkte aan nieuwe muziek en laat drie kinderen achter.