© Jan Brys

Sprookjespad in boek gegoten: 25 jaar trollen en kabouters

Brasschatenaar en voorzitter van de vzw Toerisme Brasschaat Berre Van Deuren stelt de 25-jarige geschiedenis van het Sprookjespad in Park De Mik te boek. De vertellers leidden er al minstens 75.000 kinderen rond.

Jan Brys

Berre Van Deuren wilde dat de kennis over dit stuk erfgoed behouden bleef. “Daarom dit boek. Zaterdag 25 mei openen we het toeristisch seizoen om 14u aan de Sprookjestoren. Het boek is verkrijgbaar vanaf maandag 27 mei op de dienst Toerisme naast de bibliotheek. We blijven daar nog een tijdje zitten. Op termijn verhuizen we wel naar het oude gemeentehuis”, legt Van Deuren uit.

Van Deuren herinnert zich nog hoe de toenmalige oppositiepartij Agalev protesteerde tegen de komst van dit Sprookjespad. “Zij vreesden dat het hier een tweede Efteling zou worden. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. De kinderen komen samen aan de Kinderboerderij. De vertellers gebruiken heel wat fantasie. Ze zien trollen en kabouters in de bomen en de planten. Iedere verteller doet het op zijn manier. Hoogtepunt van de wandeling is iedere keer het bezoek aan de Sprookjestoren. Tot in de jaren 60 was het rechtertorengedeelte nog bewoond. De 19de-eeuwse toren is helemaal in sprookjessfeer ingericht. In 1994 werd hij officieel ingehuldigd. De kinderen mogen in de toren een wens doen. De sprookjeswandeling wordt afgerond op de Heksenberg. Daar trachten de kinderen dan armwiekend te vliegen. En, ja hoor, sommige kinderen zeggen dat ze echt hebben gevlogen.”

Een apart hoofdstuk gaat over Domien, de Kapittelkapper. Domien zwierf vroeger rond in De Mik om hout te sprokkelen. Vandaag is de bijnaam van de Brasschatenaren nog altijd ‘Kapittelkappers’. Domien werd vroeger als reuzenpop in de stoeten rondgedragen.

Nieuw beeld

Behalve het boek van Berre Van Deuren is er ook nog Mijn Sprookjespad Vriendenboek. Dat werd samengesteld door de vertellers en vertelsters van de sprookjes.

Even verderop stond tot begin dit jaar de Golem. Het grote houten beeld waar iedereen een boodschap kan achterlaten, ging begin januari in de vlammen op. Maar er wordt gewerkt aan een nieuw beeld, dat overigens helemaal los staat van het Sprookjespad.